Borstvergroting of vergroting mammoplastie kan alternatief vormen voor borstlift

Borstvergroting of vergroting mammoplastie kan alternatief vormen voor borstlift

Borstvergroting of vergroting mammoplastie blijft één van de meest toegepaste vormen van plastische chirurgie

Borstvergroting of vergroting mammoplastie blijft één van de meest toegepaste vormen van plastische chirurgie. Deze ingreep kan een alternatief vormen voor een borstlift, naargelang van de situatie die zich voordoet. Er moet wel degelijk een onderscheid worden gemaakt tussen vergroting mammoplastie en reductie mammoplastie (borstverkleining). In het eerste geval wordt een implantaat aangebracht met de bedoeling om de borst(en) te vergroten, in het tweede geval wordt weefsel weggenomen om te beletten dat er ‘hangborsten' ontstaan.

We hoeven vrouwen uiteraard het nut van een borstvergroting of vergroting mammoplastie niet uit te leggen. In de meeste gevallen wil de vrouw in kwestie gewoon grotere of stevigere borsen, maar borstvergroting of vergroting mammoplastie wordt ook toegepast na beschading van de borst(en) om welke reden dan ook. In zeldzame gevallen is er ook sprake van borstvergroting of vergroting mammoplastie bij mannen, maar dit dan telkens om specifieke redenen.

Een andere reden om een borstvergroting of vergroting mammoplastie aan te vragen is het feit dat de ene borst groter is dan de andere, een onderwerp dat in damesblaadjes nogal eens opduikt (help, mijn ene borst is groter dan de andere, wat moet ik doen?). Anderzijds kan het volume van de borsten na een zwangerschap zijn gewijzigd, waardoor eveneens een borstvergroting of vergroting mammoplastie aangewezen lijkt. Na een operatie kan dergelijke ingreep eveneens noodzakelijk zijn.

Concreet wordt er bij een borstvergroting of vergroting mammoplastie een implantaat ingebracht. Dit bestaat meestal uit siliconen (waardoor er in de wandeling soms schamper over ‘siliconenborsten' wordt gesproken), maar er kan ook sprake zijn van een implantaat op basis van een zoutoplossing.

Tegenwoordig weerklinkt de roep om borstvergroting of vergroting mammoplastie op steeds vroegere leeftijd. Jonge meisjes, niet tevreden met de omvang van hun borsten, kloppen bij een plastische chirurg aan voor een ingreep. Vaak is het echter verstandig om nog even te wachten. Veel medische wetenschappers geven 22 jaar aan als leeftijd waarvan aan een borstvergroting of vergroting mammoplastie kan worden gedacht.

De ingreep is relatief eenvoudig, het aantal neveneffecten eerder beperkt (zwellingen, veranderingen in het gevoel in de tepels enzovoort). Wie een borstvergroting of vergroting mammoplastie zal ook vrijwel meteen weer aan het werk kunnen.

Syndicatie