Hoe wordt priapisme (het hebben van een urenlange erectie behandeld?
Er zijn verschillende manier om priapisme te bestrijden, maar er moet steeds rekening worden gehouden met de oorzaken
Priapisme is een aandoening die onschuldig lijkt, maar het zeker niet is. Het te lang rondlopen met een erectie kan namelijk de mannelijke geslachtsorganen ernstig beschadigen. Zo kan er bijvoorbeeld zuurstoftekort optreden in de zwellichamen van
de penis ontstaan, met in het ergste geval onvruchtbaarheid tot gevolg. De penis zelf kan onherroepelijk beschadigd worden. Daarom is een dringende medische ingreep noodzakelijk.
Die gebeurt best zo snel mogelijk, waarbij het zelfs een kwestie van uren is. De algemene regel is dat er niet snel genoeg kan ingegrepen worden. Er zijn verschillende manier om priapisme te bestrijden, maar er moet steeds rekening worden gehouden met de oorzaken. In de minder ernstige gevallen volstaat het om ijspakjes tegen de penis te houden. Daardoor zal de zwelling gereduceerd worden, met als gevolg dat de erectie na verloop van tijd verdwijnt.
In geval van beschadigde aders in de penis, wordt een chirurgische ingreep onvermijdelijk. De bedoeling van die ingreep is om de bloedgroep naar de penis te normaliseren, in zoverre dat het overtollige bloed afvloeit en dat de erectie verdwijnt. Het is aan de dokter om vast te stellen of een chirurgische ingreep al dan niet noodzakelijk is. Daarom is het inderdaad belangrijk dat zo snel mogelijk wordt vastgesteld wat de oorzaak van het priapisme is.
Een derde mogelijkheid is een injectie, waarbij bijvoorbeeld via een injectienaald bloed afvloeit uit de zwellichamen. In de meeste gevallen zal deze ingreep volstaan om de erectie te doen verdwijnen. Is dit niet het geval, dan zal een vloeistof worden ingespoten om de penis terug in de normale toestand te brengen. Die vloeistoffen zijn meestal alpha-agonisten (stresshormonen). Dergelijke ingreep gebeurt meestal bij low-flow priapisme. De vloeistof zal de aders vernauwen, waardoor er minder bloed naar de penis vloeit.
Ook voor low-flow priapisme kan er een tussenstuk ingebracht worden dat de bloedstroom opnieuw normaliseert. Een andere mogelijke manier van ingrijpen is het met een naald wegnemen van overtollig bloed, waardoor de druk daalt en de zwelling verdwijnt. Belangrijk is in ieder geval dat wie aan priapisme niet zelf begint te experimenteren, maar wel degelijk op medische hulp beroep moet doen. Zolang er snel wordt ingegrepen, zijn de kansen op herstel goed. Hoe langer een behandeling wordt uitgesteld, hoe groter de kansen op blijvende erectieproblemen.