Moet ik me tijdens de menopauze nog zorgen maken over geslachtsziekten?

Sexueel overdraagbare aandoeningen (SOA's) blijven een leven lang een gevaar, vrij dus nooit op een gevaarlijke manier met nieuwe partners

Vrijen tijdens de menopauze lijkt op het eerste gezicht vrij te zijn van gevaren. Voor het eerst sinds jaar jeugd hoeft de vrouw zich namelijk geen zorgen te maken om zwanger te worden. Toch blijft er nog een ander gevaar om de hoek loeren, meer bepaald de geslachtsziekten. Sexueel overdraagbare aandoeningen (SOA's) blijven een leven lang een gevaar, vrij dus nooit op een gevaarlijke manier met nieuwe partners.

Wie sexueel actief is, blijft gevaar lopen op SOA's, ook tijdens de menopauze en daarna. Daarom is het nog steeds raadzaam om een condoom te gebruiken wanneer er sex met vreemde partners plaatsvindt. Gebeurt het in een onbewaakt moment toch, dan is het zaak om maar beter een dokter te raadplegen. Stelt die een sexueel overdraagbare aandoening (of SOA) vast, dan moet die zo snel mogelijk worden behandeld.

Sexueel overdraagbare aandoeningen (SOA's) kunnen gevaarlijk en zelfs dodelijk zijn, zoals het voorbeeld van AIDS aantoont. Maar ook andere - niet meteen dodelijke - geslachtsziekten kunnen heel wat overlast veroorzaken. Sexueel overdraagbare aandoeningen (SOA's) vergen daarom wat voorzorgsmaatregelen, maatregelen die we hier nog even op een rijtje willen zetten onder de noemer ‘Sexueel overdraagbare aandoeningen (SOA's), hoe kunnen we ze voorkomen?":

De allerveiligste manier om sexueel overdraagbare aandoeningen (SOA's) te voorkomen, is om geen sex te hebben.

Een goed condoom kan volstaan om sexueel overdraagbare aandoeningen (SOA's) te voorkomen.

Door het beperken van het aantal sexpartners kunnen de risico's op sexueel overdraagbare aandoeningen (SOA's) tot een minimum beperkt worden. Hoe meer partners, hoe groot de kans op sexueel overdraagbare aandoeningen (SOA's).

Ook veilig is monogamie. Altijd sex hebben met dezelfde partner kan de kansen op sexueel overdraagbare aandoeningen (SOA's) sterk reduceren. Vanzelfsprekend moet met de partner afgesproken worden dat ook hij monogaam blijft, zoniet bent u nog even ver van huis.

Hierbij aansluitend: check uw partners voor u er mee in bed duikt. Iemand met een polygame reputatie kan een bron van sexueel overdraagbare aandoeningen (SOA's) zijn.

Maar vergeet ook u zelf niet te laten onderzoeken wanneer u (weer) een actief sexleven wilt gaan leiden. Zo vermijdt u het risico om sexueel overdraagbare aandoeningen (SOA's) door te geven.

Gebruik geen alcohol of drugs alvorens sex te hebben. Dronken of stoned zijn kan uw aandacht voor sexueel overdraagbare aandoeningen (SOA's) verslappen.

Uiteraard kan het nuttig zijn om de basisprincipes over sexueel overdraagbare aandoeningen (SOA's) te leren. Zo leert u deze aandoeningen te herkennen. Hoe meer u over sexueel overdraagbare aandoeningen (SOA's) weet, hoe beter u zichzelf zult kunnen beschermen ertegen. 

Syndicatie