Vertraging sexuele ontwikkeling kan levensduur verlengen

Vertraging sexuele ontwikkeling kan levensduur verlengen

 Telomeren spelen belangrijke rol in het verhaal

 Al sinds de oudheid wordt er gezocht naar de steen der wijzen, die onder andere de eeuwige levensduur kan verzekeren. Die steen der wijzen bestaat uiteraard niet, maar misschien is er toch een denkpiste ontdekt die op termijn kan leiden tot een verlenging van de levensduur. Bij deze denkpiste is een belangrijke functie weggelegd voor de telomeren, die de deling van cellen kunnen afremmen.

Dan Eisenberg, medeateur van de studie en werkzaam aan de Northwestern University in het Amerikaanse Evanston in de staat Illinois, is van mening dat het vertragen van de sexuele ontwikkeling de lichaamsenergie vasthoudt. Op die manier blijven mensen langer gezond. Volgens Eisenberg kan vaderschap op latere leeftijd de levensduur van kinderen verlengen en telomeren spelen daar een belangrijke rol in.

Maar wat zijn die telomeren eigenlijk? Wikipedia vertelt ons daaromtrent het volgende: Een telomeer bestaat deels uit dubbelstrengig en deels uit enkelstrengig DNA, ingekapseld in beschermende eiwitten, en bevindt zich aan het uiteinde van een chromosoom. Telomeer betekent in het Grieks eindstuk, wat precies verwijst naar de positie aan het uiteinde van het chromosoom.

Oude cellen hebben chromosomen met een korter telomeer dan jonge cellen en hier wringt onder andere het schoentje. Wanneer de telemoren korter zijn, kunnen ze de veroudering afremmen. Vertraging van de sexuele ontwikkeling kan met andere woorden de levensduur verlengen

Telomeren spelen dus een belangrijke rol in het verhaal en dat wordt door Wikipedia bevestigd. Een telomeer is te vergelijken met het plastic uiteinde van een veter. Bij iedere deling rafelt het uiteinde een stukje uit en uiteindelijk kan de cel niet meer delen en sterft. Menselijke cellen bereiken dit stadium na zo'n vijftig, zestig delingen. Als de telomeerlengte behouden blijft, kan de cel zich blijven delen zonder dood te gaan.

Syndicatie