Wat veroorzaakt priapisme (een langdurige erectie die maar niet wil verdwijnen)?

Zoek onmiddellijk medische hulp wanneer u last hebt van priapisme

Priapisme is een aandoening die wordt gekenmerkt door het hebben van een langdurige erectie. In vaktermen wordt meestal gesproken van vier uur, maar uiteindelijk kan de duurtijd van de erectie nog veel langer zijn. Wat is de oorzaak van priapisme? De aandoening kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder ziekten als leukemie en sikkelcelanemie. Volgens de medische wetenschap gaan ongeveer 42% van de volwassenen met sikkelcelanemie priapisme ontwikkelen.

Ook medicatie kan leiden tot priapisme, vaak ook als gevolg van misbruik van geneesmiddelen. Onder andere sommige antidepressiva en medicijnen voor de bestrijding van geestelijke aandoening kunnen priapisme als neveneffect hebben. Bij mannen met erectieproblemen kunnen geneesmiddelen het omgekeerde effect hebben en dus priapisme veroorzaken. In plaats van geen erectie te krijgen, krijgen ze er eentje die niet snel meer verdwijnt. Het maakt weinig uit of deze medicijnen langs orale weg of via injecties ingenomen worden.

Er zijn nog een aantal, minder voorkomende, oorzaken van priapisme, zoals bijvoorbeeld een kwetsuur aan de ruggegraat of aan de geslachtsdelen, de beet van een zwarte weduwe (inderdaad, de beruchte gifspin), koolstofmonoxidevergiftiging, het overdadig gebruik van marihuana of cocaïne enzovoort. In zeldzame gevallen kan priapisme gerelateerd worden aan kankers die de penis aantasten en een normale doorstroming van het bloed verhinderen.

Zoek onmiddellijk medische hulp wanneer u last hebt van priapisme, dat is het beste advies dat we u kunnen geven. De aandoening lijkt op het eerste gezicht vrij onschuldig, maar kan erg pijnlijk worden. In ieder geval moet de behandelende dokter meteen op de hoogte worden gebracht van de duurtijd van de erecties die met priapisme verbonden zijn. Deze duurtijd moet worden vergeleken met de normale duurtijd van een erectie.

Bij het opsporen van de oorzaken van priapisme is het uiteraard belangrijk om te vertellen welke medicijnen er ingenomen worden, in welke hoeveelheden en sinds hoelang. Het heeft voor priapisme-patiënten geen enkele zin om verstoppertje te spelen, vertelt exact welke drugs u hebt genomen. Dat kan zeer belangrijk zijn voor het ontdekken van de uiteindelijke oorzaak van uw priapisme. Ook moet de dokter op de hoogte worden gebracht van eventuele kwetsuren aan het onderlichaam en de daaraan verbonden trauma's. In ieder geval zal de dokter bij priapisme-patiënten checken of er een sprake is van kanker. Hij of zij zal in ieder geval ook de medische voorgeschiedenis nagaan. Op basis daarvan wordt het mogelijk om de oorzaken van priapisme te achterhalen.

Syndicatie