Normaal testosteronegehalte bij mannen bedraagt 300 tot 1.200 nanogram

Normaal testosteronegehalte bij mannen bedraagt 300 tot 1.200 nanogram

Bloedtesten op testosterone kunnen wisselende resultaten opleveren

Wat is het testosteronegehalte bij de doorsnee man? De vraag stellen is makkelijk, het antwoord geven een stuk moeilijker. Blijkt namelijk dat dit gehalte schommelt met de leeftijd. Het is logischerwijs het hoogst bij jonge mannen, die vaak echte testosteronebommen kunnen zijn. Dit vertaalt zich in een sterke geslachtsdrift tijdens de jonge mannelijke jaren, een drift die later wat afzwakt.

Grosso modo kan het leven van een man in drie fasen worden onderverdeeld wat het testosteronegehalte betreft. De eerste fase is die van 20 tot 40 jaar, gekenmerkt door een sterke aanwezigheid van het mannelijk hormoon. Dat gehalte zakt geleidelijk aan in de leeftijdsgroep tussen 40 en 60 jaar, om vervolgens verder af te nemen.

Vaak is het meten van het testosteronegehalte een probleem, want het kan schommelen in de loop van de dag. Peter Snyder, endocrionoloog aan de University of Pennsylvania, wijst er in dat verband op dat deze metingen vaak onbetrouwbaar zijn. Beslissingen nemen op basis van zo’n afzonderlijke meting raadt hij ook dan ten stelligste af.

Het normaal testosteronegehalte bij mannen bedraagt 300 tot 1.200 nanogram, wat natuurlijk een vrij grote marge betekent. Onder 300 spreken we van een abnormale situatie en zou er eventueel aan ingrijpen kunnen worden gedacht. Een dergelijk laag gehalte kan inderdaad leiden tot erectiestoornissen of tot een laag libido. Vruchtbaarheidsproblemen kunnen daar het gevolg van zijn.

Bloedtesten op testosterone kunnen dus wisselende resultaten opleveren, waar Snyder het advies aan koppelt om die metingen ’s morgens een paar keer over te doen. Alleen op die manier is het mogelijk om een min of meer betrouwbaar cijfer te verkrijgen. Hij waarschuwt voor een overgebruik van testosterone, want de voordelen kunnen in sommige gevallen kleiner zijn dan de nadelen.  

Syndicatie