Sex eindigt bij de meeste mensen op de leeftijd van 70 jaar

Sex eindigt bij de meeste mensen op de leeftijd van 70 jaar

Sexleven van vrouwen duurt minder lang dan dat van mannen

Sex eindigt bij de meeste mensen op de leeftijd van 70 jaar, zo blijkt uit een nieuwe studie waarvan de resultaten gepubliceerd werden in het British Medical Journal. De conclusies van het onderzoek lijken enigszins in tegenstelling te staan tot een algemene veronderstelling dat mensen tot op zeer late leeftijd sex hebben. Uiteraard zijn er ook de uitzonderingen die de regel bevestigen, sommige mensen hebben nog tot op zeer late leeftijd sex.

Het onderzoeksteam van de University of Chicago kwam nog tot andere opmerkelijke vaststellingen. Zo duurt het sexleven van vrouwen korter dan dat van mannen. Mannen met een leeftijd van 30 jaar mogen nog een gemiddelde leeftijd van 35 jaar van sexuele activiteiten tegemoet zien, bij vrouwen is dat maar 31 jaar. Het onderzoek is gebaseerd op rondvraag bij 3.000 mensen.

De cijfers mogen niet zonder meer geëxtrapoleerd worden, zoals bijkomend onderzoek blijkt. Mannen met een leeftijd van 55 jaar zouden nog een gemiddeld sexleven van 15 jaar voor de boeg hebben, bij vrouwen is dat maar 10 jaar. Naar de reden van deze verschillen hadden de onderzoekers het gissen, op het eerste gezicht waren er geen duidelijke verklaringen beschikbaar. In ieder geval speelt de factor gezondheid een rol in het sexleven.

Mannen en vrouwen die in goede gezondheid verkeerden, waren bijna twee keer zo veel geïnteresseerd in sex als mensen die ziek waren of in minder goede conditie verkeerden. Opvallend was dat mannen meer jaren van sexuele activiteit vanwege gezondheidsredenen verloren als vrouwen. Volgens de onderzoekers kan dit worden geïnterpreteerd als een oproep tot de mannen om gezonder te gaan leven.

Het onderzoek uitgevoerd door een team onder leiding van Stacy Tessler Lindau maakte gebruik van data uit de periode 1995-1996, toen een groep proefpersonen in de leeftijd tussen 24 en 75 jaar werd onderzocht, en van een groei van nogmaals 3.000 mannen en vrouwen in de periode 2005-2006. Bij laatstgenoemde proefgroep bedroeg de leeftijd 57 tot 85 jaar. Een opvallende vaststelling was dat mannen meer kansen hadden om sexueel actief te blijven dan vrouwen. De mannen waren over het algemeen meer tevreden over de kwaliteit van sex op oudere leeftijd en legden er ook meer interesse voor aan de dag. Waarom dit zo, moet het onderwerp van verder onderzoek worden.

De kloof tussen mannen en vrouwen was het grootst in de leeftijdscategorie tussen 75 en 85 jaar. In die leeftijdscategorie was ongeveer 40% van de mannen nog altijd sexueel actief, tegenover slechts 17% van de vrouwen. Dit verschil kon door de onderzoekers niet worden verklaard.

Syndicatie