Geslachtsziekten: syfilis en gonorrhea (druiper) zijn weer in opmars

Geslachtsziekten: syfilis en gonorrhea (druiper) zijn weer in opmars

Ook jongeren blijven niet gespaard bij come-back geslachtsziekten

In de afgelopen decennia werden geslachtsziekten hoofdzakelijk geassocieerd met aids. Deze sexueel overdraagbare aandoening heeft inderdaad een grote tol aan mensenlevens geëist. De dreiging is momenteel iets minder geworden, dankzij een verbeterde medicatie, maar het kwaad is zeker nog niet bezworen. Er zijn nog altijd mensen die aan aids overlijden, hoewel de gemiddelde levensduur van de patiënten toch gevoelig is toegenomen.

Er loert echter gevaar uit een andere hoek. Dankzij de medische wetenschap waren de gevaren verbonden aan traditionele geslachtsziekten als syfilis en gonorrhea geminimaliseerd. Deze aandoeningen eisten vroeger een grote tol. Onder andere de Duitse filosoof Friedrich Nietzsche was mogelijk een slachtoffer van syfilis, dat de hersenen kan aantasten en iemand tot het leven van een plant reduceert.

Het slechte nieuws: syfilis en gonorrhea (druiper) zijn weer in opmars, nadat ze geruime tijd naar de achtergrond waren verdrongen. Met name in de Verenigde Staten komen beide geslachtsziekten weer veel meer voor dan dat dit enkele jaren geleden het geval was, zo blijkt uit de cijfers verspreid door de U.S. Centers for Disease Control and Prevention. Over de periode 2006-2010 is er sprake van een toename van syfilis met 36%.

Opvallend is de toename bij homosexuele zwarte jongeren, waar er sprake is van een verdubbeling van het aantal gevallen over de vermelde periode. Dat zijn cijfers die kunnen tellen!  Het betreft uiteraard Amerikaanse cijfers, maar we nemen aan dat die zonder problemen gedeeltelijk naar Europa mogen geëxtrapoleerd worden. Ook hier kunnen syfilis en gonorrhea aan een come-back beginnen.

Ook jongeren blijven niet gespaard bij come-back geslachtsziekten. De U.S. Centers for Disease Control and Prevention adviseert dan ook dat jongeren met veel sexuele contacten zich niet meer één keer per jaar, maar bij voorkeur eens om de drie maanden laten controleren. Voorkomen is namelijk beter dan genezen, zeker wat syfilis en gonorrhea betreft.

Syndicatie