Steeds meer tieners doen aan ‘sexting’, het elektronisch verzenden van naaktfoto’s

Steeds meer tieners doen aan ‘sexting’, het elektronisch verzenden van naaktfoto’s

Voorkomen is ook in dit geval beter dan genezen

De tijden veranderen en dus veranderen ook de gewoontes van de jeugd. In dat verband mag het belang van de elektronische wereld niet onderschat worden. De jeugd van tegenwoordig is veel beter vertrouwd dan volwassenen met alle elektronische gadgets die op de markt komen.

Niet elke vorm van online communicatie is even onschuldig. Sommige boodschappen die jongeren naar elkaar zenden, zijn zonder enige twijfel sexueel geladen. Dat hoeft op zich nog geen bron van onrust te vormen, de jeugd is nu eenmaal de periode waarin we onze sexualiteit ontdekken. Iedereen moet door stadium heen en iedereen doet dat op zijn of haar manier. Tot zover is er dus niets aan de hand.

Vroeger gebeurde de ontdekking van de ontluikende sexualiteit eerder schoorvoetend. Informatie over sex was nauwelijks verkrijgbaar, veel vernam op de opgroeiende jeugd van ‘horen zeggen’. Zelfs de ouders durfden het niet aan om zonder enige schroom over sex te praten.

De tijden zijn echter veranderd en wel aan een duizelingwekkend tempo. Dat heeft echter niet alleen voordelen, maar er zijn ook duidelijke uitwassen aan verbonden. Veel zaken gaan voorbij het toelaatbare, of toch alleszins voorbij dat wat de ouders kunnen of mogen toelaten.

 

Bij voorbeeld: steeds meer tieners doen in de Verenigde Staten aan ‘sexting’, het elektronisch verzenden van naaktfoto’s, zo blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door de staat Texas. Het zal duidelijk zijn dat dit wanpraktijken in de hand werkt. Voorkomen is ook in dit geval beter dan genezen. Ouders doen er goed aan om zich zo goed mogelijk te informeren over de gang van zaken in de elektronische wereld, kwestie van te beletten dat hun kinderen zich aan ongeoorloofde dingen te buiten gaan.