Sex: testosteronspray kan sexuele drift bevorderen

Sex: testosteronspray kan sexuele drift bevorderen

Spray om onder de armen te spuiten verhoogt testosterongehalte bij mannen met lage sexuele drift

Het is een publiek geheim dat bij sommige mannen de sexuele driften op een zeer laag pitje branden, vaak tot ongenoegen van hun vrouw. Zowel voor deze ongelukkige vrouwen als voor de mannen in kwestie is er goed nieuws: een nieuwe testosteronspray kan de sexuele drift bevorderen, met als gevolg dat het echtpaar weer een normaal sexueel leven kan leiden.

Deze spray om onder de armen te spuiten verhoogt het testosterongehalte bij mannen met een lage sexuele drift. Het middel werkt dan ook hoofdzakelijk bij mannen met een laag testosterongehalte. De spray – die onder de naam Axiron wordt gecommercialiseerd – herstelt in 84% het testosteron-deficiënt, waarbij moet rekening worden gehouden met een gebruiksperiode van ongeveer vier weken.

Axiron werd ontwikkeld door het bedrijf Acrux, een Australisch bedrijf dat zo snel mogelijk toestemming van de Food and Drug Administration wil aanvragen om de spray in de Verenigde Staten te kunnen commercialiseren. In een volgende fase mogen mannen over de rest van de wereld uitkijken naar de lancering van een middel om hun testosterongehalte weer op peil te krijgen.

Ongeveer een derde van de mannen van boven de 45 zou te kampen hebben met een te laag testosterongehalte. De cijfers hebben betrekking op de Verenigde Staten, waar in 2003 een studie daaromtrent werd uitgevoerd. Ze kunnen echter zonder enige twijfel naar het grootste deel van de wereld geëxtrapoleerd worden. De gevolgen van een laag testosterongehalte zijn op de eerste plaats een vermindering van de sexuele driften, een evolutie die over een wat langere periode aanleiding kan geven tot impotentie.

Volgens een team onderzoekers van de Mayo Clinic in Rochester, Minnesota, kunnen echter ook, osteoporose en zelfs geheugenverlies een gevolg zijn van een te laag testosterongehalte. Blijkbaar geloven de beleggers sterk in het succes van de spray, want de beurskoers van het aandeel Acrux is in reactie op het bericht over de mogelijke lancering van de spray verdrievoudigd.

Chief Executive Officer Richard Treagus van het bedrijf mogen de verwachtingen hooggespannen zijn, want de resultaten van de testen met de sprak overtroffen zelfs de stoutste verwachtingen. Hij verwacht dat zijn medicijn ter verhoging van het testosterongehalte binnen enkele jaren overal in de wereld te verkrijgen zijn. Of er sprake zal zijn van een soort Viagra-effect valt natuurlijk nog af te wachten.

Wereldwijd is de markt van medicijnen voor verhoging van het testosterongehalte goed voor ongeveer 1 miljard dollar. Ze groeit bovendien elk jaar met 20%, hetgeen aangeeft dat het hier een probleem betreft dat niet onderschat moet worden. Massa’s mannen krijgen op een bepaald moment in hun leven last van een te laag testosterongehalte. Het voordeel van de spray boven testosteron gels is dat laatstgenoemde als plakkerig, traag drogend en weinig hygiënisch ervaren worden.

Syndicatie