Sex: nog veel onduidelijkheid over medicijn dat libido van vrouwen verhoogt

Sex: nog veel onduidelijkheid over medicijn dat libido van vrouwen verhoogt

Flibanserin werkt waarschijnlijk in op de neurotransmittes die verantwoordelijk zijn voor het sexueel functioneren

Er bestaat nog veel onduidelijkheid over het medicijn dat het libido van vrouwen verhoogt. Zo is het allesbehalve zeker hoe flibanserin - de voorlopige werktitel voor de molecule - precies functioneert. Flibanserin werkt waarschijnlijk in op de neurotransmittes die verantwoordelijk zijn voor het sexueel functioneren, maar voorlopig is dat niet meer dan een vermoeden. Die neurotransmitters zouden een rol kunnen spelen wanneer sexueel niet alles meer functioneert zoals het moet.

Michael Sand, directeur clinical research en teamleider voor flibanserin bij Boehringer Ingelheim, de ontwikkelaar van het geneesmiddel, is van mening dat flibanserin invloed heeft op de serotonine en de dopamine in het centrale zenuwsysteem. Sand werkte aanvankelijk aan flibanserin als een middel voor het bestrijden van depressies. Hij merkte echter op dat bij een aantal proefpersonen de sexuele verlangens toenamen, wat voor hem voldoende was om de proefnemingen met het medicijn in een andere richting te voeren.

Toch is niet iedereen in de medische wereld even enthousiast. Volgens sommige wetenschappers overtuigen de resultaten van het medisch onderzoek niet echt. Dat onderzoek zou namelijk op een te bescheiden schaal zijn gevoerd. Bovendien is het erg moeilijk om antwoorden te functioneren op vragen in welke mate de sexuele gevoelens gestimuleerd worden. De antwoorden op dergelijke vragen zullen steeds een subjectief karakter vertonen. Bovendien bleek ook in de placebo-groep een toename van de sexuele lust te zijn vastgesteld, waardoor de twijfels over de werking van flibanserin nog toenemen.

Het nieuwe medicijn zou ook positieve effecten hebben in geval van hypoactive sexual desire disorder (HSDD), een aandoening die wordt gekenmerkt door het ontbreken of verminderen van de sexuele driften. De vraag is echter of flibanserin het juiste geneesmiddel is om HSDD aan te pakken. Voor deze aandoening zijn er inmiddels al andere behandelingen ontwikkeld.

Kathleen Segraves, professor psychiatrie aan de Case Western Reserve University in Cleveland en een bekende sextherapeute, is wel van mening dat flibanserin een bijdrage kan leveren aan het oplossen van sexuele problemen bij vrouwen. Zij merkt echter wel op dat de definitieve werking van flibanserin alleen via uitgebreide klinische proeven kan aangetoond worden.

Syndicatie