Geen eensgezindheid over nieuw medicijn voor stimuleren vrouwelijk libido

Wetenschap verwijt Boehringer Ingelheim GmbH dat het een geneesmiddel ontwikkelt voor een ziekte die niet bestaat

Er bestaat geen eensgezindheid over het nieuw medicijn voor het stimuleren van het vrouwelijk libido dat in aanmaak is. Sommige dokters juichen de ontwikkeling toe als een verdere stap in de sexuele bevrijding van de vrouw. De wetenschap verwijt Boehringer Ingelheim GmbH anderzijds dat het een geneesmiddel ontwikkelt voor een ziekte die niet bestaat.

Volgens Stephen Stahl, psychopfarmacoog en voorzitter van het Neuroscience Education Institute in Carlsbad, California, is HSDD, wat staat voor ‘hypoactive sexual desire disorder', een ziekte die wel degelijk bestaat en waar tot dusver nog geen geneesmiddel voor was ontwikkeld. Het geneesmiddel dat door Boehringer Ingelheim GmbH in ontwikkeling werd genomen, komt dus zeker niet te vroeg. Stahl ziet overigens een steeds belangrijkere rol weggelegd voor geneesmiddelen bij de behandeling van sexuele stoornissen. Voor alle duidelijkheid dient wel vermeld dat deze dokter in een vorig leven actief was bij Boehringer Ingelheim GmbH en dus mogelijk niet helemaal onbevooroordeeld is.

In 2003 verscheen er een artikel van Ray Moynihan in het British Medical Journal waarin ‘hypoactive sexual desire disorder' en andere pseudo-aandoeningen een schoolvoorbeeld werden genoemd van ziektes die door de medische wereld uitgevonden werden om nieuwe markten aan te boren. HSDD zou met andere woorden een uitvinding zijn om gezonde mensen er toe aan te zetten om geneesmiddelen te gaan gebruiken.

Psychiater Michael Berner van de Freiburg University Clinic, van wie patiënten deelnamen aan Boehringer's studies, spreekt van een ideologische strijd. Een deel van de wetenschappers wil voor dit soort problemen therapeutische oplossingen en wijst het gebruik van medicijnen categoriek af. Berner zelf zit met zijn standpunt ergens tussenin, hij gelooft in een multidimensionele aanpak van sexuele problemen bij vrouwen. Die problemen zijn vaak namelijk niet alleen terug te brengen tot fysieke klachten, maar houden ook verband met de aard van relaties.

Berner wijst er op dat de wetenschap nog altijd niet heeft achterhaald wat er met het vrouwelijk libido kan mislopen. Hij heeft testen uitgevoerd bij ratten voor diverse farmaceutische bedrijven, maar die hebben tot dusver nog geen sluitende oplossingen opgeleverd. Het onderzoek wordt in ieder geval verder gezet

Syndicatie