Angststoornissen en paniekaanvallen: het kan iedereen overkomen

Dossier angststoornissen

Angststoornissen en paniekaanvallen: het kan iedereen overkomen

Angststoornissen kunnen diverse oorzaken hebben

Angststoornissen en paniekaanvallen zijn van de akeligste dingen die iemand kan overkomen. Een paniekaanval is een plotse, intense angstaanval die de adem beneemt, duizelig maakt en het hart doet overslaan.
 
Uiteindelijk kan zo’n aanval er toe leiden dat u de zelfcontrole verliest. De vrees voor een hartaanval steekt de kop op, zelfs doodsangst kan om de hoek loeren. Zo’ aanval duurt gemiddeld 5 tot 20 minuten.
 
De zwaarste momenten situeren zich ongeveer 10 minuten na het begin van de aanval. Gebeuren dergelijke gevallen vaak, dan wordt niet meer van angststoornissen maar van paniekaanvallen gesproken.
 
Er is echter hoop, want de juiste behandeling kan de symptomen helpen afremmen of zelfs de aanvallen stopzetten. Opvallend is dat meer vrouwen dan mannen last hebben van dergelijke aanvallen.
 
De oorzaak is niet altijd even duidelijk. Hyperventilatie kan aan de basis van een paniekaanval liggen, evenals stress of een depressie. Ze kunnen echter ook erfelijk zijn, of veroorzaakt worden door een chemisch proces in de hersenen.
 
Andere mogelijke oorzaken
-gezondheidsproblemen (hyperthyroidism), of hart- of ademhalingsproblemen
-alcoholmisbruik
-overvloedig gebruik van nicotine of cafeïne
-drugs (vooral marihuana, mushrooms of cocaïne)
-stress
-erfelijkheidsfactor (ouders met depressie of manisch-depressiviteit)

 

Syndicatie