Paniekaanvallen kunnen op verschillende manieren ontstaan

Paniekaanvallen kunnen op verschillende manieren ontstaan

Sommige mensen vrezen dat ze als gevolg van een angstaanval ter plekke dood gaan blijven

Een paniekaanval is niet of niet minder dan een plotse hevige angst die iemand overvalt. Als gevolg van de plotse paniek kan de man of vrouw in kwestie kortademig worden, zich duizelig voelen en/of een verhoogde hartslag krijgen. Het lijkt alsof de situatie helemaal uit de hand is gelopen.

Paniekaanvallen kunnen op verschillende manieren ontstaan. In sommige gevallen is er sprake van een gezondheidsprobleem, bijvoorbeeld in de vorm van hart- of ademhalingsproblemen. Ook een depressie kan in sommige gevallen gepaard gaan met angstaanvallen. Hetzelfde geldt voor andere stemmingsstoornissen. Daarnaast is ook stress een mogelijke bron van deze aanvallen.

Bekend zijn uiteraard de angstaanvallen die rechtstreeks kunnen toegeschreven worden aan alcoholmisbruik. Zware drinkers kunnen vaak last hebben van paniekaanvallen. Ook te veel roken (nicotine!) of te veel koffie kunnen angstaanvallen veroorzaken. Bepaalde geneesmiddelen, bijvoorbeeld voor de behandeling van asthma en hartproblemen, kunnen angst veroorzaken, evenals drugs als marihuana en cocaïne.

Sommige mensen vrezen dat ze als gevolg van een angstaanval ter plekke dood gaan blijven. Die aanvallen kunnen 5 tot 20 minuten duren, maar in sommige gevallen kan dat langer zijn. Soms is er zelfs sprake van een duurtijd van enkele uren. De ergste paniek ontstaat meestal 10 minuten na het losbarsten van de aanval. Als deze aanvallen vaak gebeuren, worden ze paniekstoornis genoemd.

Sommige aanvallen zijn zo angstwekkend en zo zwaar dat ze de dagelijkse activiteiten kunnen beletten. Toch is er enige hoop, want een behandeling kan de symptomen van de aanvallen duidelijk doen verminderen. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om ze volledig stop te zetten. Het heeft dus geen zin om de moed helemaal op te geven.

Syndicatie