Kan een obsessieve-compulsieve stoornis (OCS) of dwangneurose met succes worden bestreden?

Kan een obsessieve-compulsieve stoornis (OCS) of dwangneurose met succes worden bestreden?

Gedragstherapie en/of cognitieve gedragstherapie kunnen positief effect hebben in strijd tegen obsessieve-compulsieve stoornis (OCS) of dwangneurose

Een obsessieve-compulsieve stoornis (OCS) of dwangneurose wordt tegenwoordig vaker herkent dan in het verleden het geval was. Sommige vormen van deze aandoening zijn relatief ongevaarlijk. Diegene die er aan lijdt, beseft maar al te goed wat er aan de hand is. Hij beseft tevens dat zijn gedrag niet helemaal normaal is, maar zal dat toch niet wijzigen omdat het hem een veilig gevoel geeft. Andere vormen baren echter meer zorgen.

Kan een obsessieve-compulsieve stoornis (OCS) of dwangneurose met succes worden bestreden?, is dan ook een logische vraag. Het is uiteraard dat we op deze vraag een positief antwoord kunnen geven. Bovendien kan er succes worden geboekt zonder dat er alleen maar geneesmiddelen worden voorgeschreven. Het is dus zeker niet zo dat de patiënt massa’s pillen moet gaan slikken.

Gedragstherapie en/of cognitieve gedragstherapie kunnen positief effect hebben in strijd tegen obsessieve-compulsieve stoornis (OCS) of dwangneurose. Zaak is om te leren dat het niet plegen van rituele handelingen toch zonder slechte afloop kan gebeuren. Hou er rekening mee dat het proces van relatief lange duur betreft. Uiteraard is ook hier elk geval anders, niet iedereen zal op dezelfde manier op de therapie reageren.

Syndicatie