Kan ik angstaanvallen voorkomen en, zo ja, hoe doe ik dat?

Kan ik angstaanvallen voorkomen en, zo ja, hoe doe ik dat?

Oorzaken van angstaanvallen kunnen zeer verscheiden zijn

Angstaanvallen kunnen in de meeste gevallen succesvol aangepakt worden, zij het dat de symptomen in veel gevallen tijdelijk kunnen terugkeren. Toch zullen de meeste patiënten meestal tevreden zijn over de resultaat van de gevolgde therapie. Die therapie wordt in de meeste gevallen gecombineerd met het voorschrijven van geneesmiddelen, wat echter tot heel wat meer problemen aanleiding kan geven. 

Kan ik angstaanvallen voorkomen en, zo ja, hoe doe ik dat? Het antwoord op die vraag is negatief, in de meeste gevallen kunnen ze niet worden voorkomen. Er zijn echter een aantal dingen die gedaan kunnen worden om de kansen op een aanval te verkleinen en/of om de symptomen te verlichten. Bovendien kan het ook mogelijk zijn om de controle over een aanval te vergroten, waardoor deze ook draaglijker wordt.

De oorzaken van angstaanvallen kunnen zeer verscheiden zijn en daar moet uiteindelijk altijd rekening mee worden gehouden. Als preventieve maatregel kan voorzichtig worden omgesprongen met cafeïne, onder andere door de consumptie van koffie, thee, cola en chocolade te beperken. Wees ook voorzichtig met sommige geneesmiddelen die zonder voorschrift verkrijgbaar zijn en met sommige kruidenextracten. Sommige chemicaliën kunnen angstsymptomen aanwakkeren. Daarnaast is het zaak om gezond te eten en voldoende beweging te nemen. Yoga of een andere vorm van medidatie kan eveneens heilzaam zijn, zeker bij mensen die een traumatiserende ervaring achter de rug hebben.

Syndicatie