Angstaanvallen: wat zijn de symptomen van een gegeneraliseerde angststoornis (GAD)?

Wat zijn de symptomen van een gegeneraliseerde angststoornis (GAD)?

Een gegeneraliseerde angststoornis (GAD) gaat vaak gepaard met andere aandoeningen

Mensen met een gegeneraliseerde angststoornis (GAD) maken zich nodeloos zorgen over de dingen van alledag. Ze ervaren dingen voor anderen normaal zijn als levensbedreigend. Er bestaan mildere en ernstigere vormen van deze aandoening, maar de ergere vormen van een gegeneraliseerde angststoornis (GAD) kunnen het gewone levensritme aardig verstoren.

Uiteraard zijn de angsten waaraan iemand die lijdt aan een gegeneraliseerde angststoornis (GAD) irrealistisch, maar daar is hij of zij zich allesbehalve bewust van. Angst beheerst het volledige denken van de persoon in kwestie. Maar wat zijn nu eigenlijk de symptomen van een gegeneraliseerde angststoornis (GAD)? Die zijn op de eerste plaats psychisch, maar kunnen ook fysiek worden. Zonder volledigheid na te streven zijn dit enkele belangrijke kenmerken

Excessieve angsten en spanningen
Een irrealistische visie op problemen
Het hebben van een voortdurend rusteloos gevoel
Prikkelbaarheid
Spanningen in de spieren
Hoofdpijn
Overvloedig zweten
Concentratiestoornissen
Misselijkheid en braken
De drang om vaak naar de WC te moeten gaan
Vermoeidheid
Slaaproblemen, ondanks deze vermoeidheid
Trillen

Een gegeneraliseerde angststoornis (GAD) gaat vaak gepaard met andere aandoeningen van psychische aard. We denken daarbij onder andere aan paniekaanvallen, obsessief compulsieve stoornis, depressies, verslaafdheid aan alcohol en/of drugs. Het gecombineerd opduiken van verschillende aandoeningen maakt het vaak moeilijk om een gegeneraliseerde angststoornis (GAD) als dusdanig te herkennen.

Over de oorzaken van een gegeneraliseerde angststoornis (GAD) is weinig geweten. De exacte oorzaak is in ieder geval nog niet bekend, wel weten we dat een aantal factoren een gegeneraliseerde angststoornis (GAD) in de hand kunnen werken. Waarschijnlijk speelt in ieder geval een genetische factor een rol, hetgeen betekent dat een gegeneraliseerde angststoornis (GAD) voor een stukje erfelijk is.

Uit verschillende medische rapporten blijkt dat er ook sprake is van een chemische fout in de hersenen. Welke stoffen daar precies voor verantwoordelijk zijn, is echter nog niet duidelijk. Bepaalde abnormale niveaus van neurotransmittes zouden een rol in het verhaal kunnen spelen. Bovendien kunnen ook levensomstandigheden tot op een bepaald niveau eveneens een rol spelen bij het ontstaan van een gegeneraliseerde angststoornis (GAD). Verder medisch onderzoek moet hierover echter nog uitsluitsel geven.

Syndicatie