Komt een angststoornis of Generalized Anxiety Disorder (GAD) vaak voor?

Komt een angststoornis of Generalized Anxiety Disorder (GAD) vaak voor?

Miljoenen mensen lijden aan een angststoornis of Generalized Anxiety Disorder (GAD), zowel mannen als vrouwen

Miljoenen mensen lijden wereldwijd aan een angststoornis of Generalized Anxiety Disorder (GAD), zowel mannen als vrouwen. Meestal begint deze vorm van stoornis in de kindertijd, maar het kan ook zijn dat de symptomen pas opduiken als iemand volwassen wordt. De angststoornis of Generalized Anxiety Disorder (GAD) komt bij beide geslachten voort, maar vaker bij vrouwen dan bij mannen.

De diagnose van de angststoornis of Generalized Anxiety Disorder (GAD) is niet zo makkelijk te stellen. Wanneer er symptomen opduiken die in de richting van de stoornis kunnen wijzen, zal de behandelde dokter een evaluatie maken door het stellen van vragen over de medische voorgeschiedenis van de patiënt en een medische test afnemen. Er zijn weliswaar geen laboratoriumtesten die op angststoornis of Generalized Anxiety Disorder (GAD) kunnen wijzen, maar de dokter kan verschillende testen gebruiken om te zoeken naar mogelijke fysieke oorzaken van de stoornis.

De rapport zal zijn of haar diagnose stellen op basis van rapporten over de intensiteit en de duur van de symptomen. Daarbij zal ook aandacht worden besteed aan problemen in verband met functioneren als gevolg van de symptomen van de angststoornis of Generalized Anxiety Disorder (GAD). De diagnose wordt gesteld als de symptomen gedurende verschillende dagen opduiken. Bovendien moet er als gevolg van een angststoornis of Generalized Anxiety Disorder (GAD) het dagelijks leven worden verstoord, bijvoorbeeld door het niet in staat zijn om naar school te gaan of te werken.

De behandeling van een angststoornis of Generalized Anxiety Disorder (GAD) zal meestal gebeuren door een psychiater of psycholoog. Deze vakmensen zijn getraind in de diagnose en de behandeling van een angststoornis of Generalized Anxiety Disorder (GAD).

De behandeling van een angststoornis of Generalized Anxiety Disorder (GAD) kan zowel gebeuren via medicatie als via therapie. In het laatste geval mag op de eerste plaats aan cognitieve gedragstherapie. De voorgeschreven medicijnen zijn gebaseerd op het gedrag van de patiënt. In de meeste gevallen wordt gekozen voor een gecombineerde behandeling.

Afhankelijkheid van angstremmers kan een potentieel neveneffect zijn van de behandeling van een angststoornis of Generalized Anxiety Disorder (GAD). Wat die neveneffecten zijn, is afhankelijk van geval tot geval. Bijvoorbeeld slapeloosheid, gewichtstoename, sexuele problemen enzovoort kunnen het gevolg zijn van de medicatie.

De meeste mensen die lijden aan een angststoornis of Generalized Anxiety Disorder (GAD) zullen baat vinden bij de behandeling, hoewel sommige gevallen niet genezen kunnen worden. Een stoornis als de angststoornis of Generalized Anxiety Disorder (GAD) kan helaas niet voorkomen worden. Wel kunnen een aantal stappen worden gezet om de symptomen te controleren: minder cafeïne gebruiken, opletten voor het gebruik van sommige over-the-counter medicijnen, dagelijkse lichaamsbeweging, steun zoeken bij het ondergaan van een traumatische ervaring en het beoefende van een stresswerende therapie zoals yoga en meditatie.
 

Syndicatie