Moet ik me zorgen maken over een obsessieve-compulsieve stoornis (OCS) of dwangneurose?

Moet ik me zorgen maken over een obsessieve-compulsieve stoornis (OCS) of dwangneurose?

De obsessieve-compulsieve stoornis (OCS) of dwangneurose is minder onschuldig dan vaak wordt gedacht

Een obsessieve-compulsieve stoornis (OCS) of dwangneurose wordt meestal onder de angststoornissen gerekend. De achterliggende idee is heel eenvoudig: er is een latente angst aanwezig dat wanneer een bepaalde handeling niet wordt uitgevoerd er negatieve gevolgen gaan verbonden zijn aan het niet-uitvoeren van die handeling. Uiteraard betreft het louter een idee, van effectieve gevolgen zal hoogstwaarschijnlijk geen sprake zijn.

Moet ik me zorgen maken over een obsessieve-compulsieve stoornis (OCS) of dwangneurose? In feite niet, sommige mensen kunnen jarenlang leven met deze stoornis. Ze gaan zich alleen nodeloos zorgen maken, want leven met irreële angsten gaat onvermijdelijk bepaalde spanningen met zich meebrengen. Toch is het zaak om voorzichtig te blijven.

De obsessieve-compulsieve stoornis (OCS) of dwangneurose is minder onschuldig dan vaak wordt gedacht. Ze kan namelijk uit de hand lopen, waardoor de patiënt hopen tijd verspeeld met het uitvoeren van zinloze rituelen. Daarom is, zeker wat de ernstigere vormen van de aandoening betreft, toch meestal beter om er aan de dokter over te vertellen. Die zal uiteindelijk beslissen of de aandoening al dan niet zal moeten aangepakt worden.

Syndicatie