Moet ik mij zorgen maken over de paniekaanvallen die ik af en toe krijg?

Moet ik mij zorgen maken over de paniekaanvallen die ik af en toe krijg?

Regelmatig terugkomende angstvallen worden paniekstoornis genoemd

Een paniekaanval wordt nooit vergeten door iemand die het ooit heeft meegemaakt. Plots lijkt het alsof de luchttoevoer wordt afgesneden, terwijl een vreselijk angstgevoel door het lichaam gaat. Dit gaat gepaard met een gevoelig van duizeligheid en met een verhoogde hartslag. Uiteindelijk lijkt de zaak volledig uit de hand te lopen.

De paniekgevoelens die met een dergelijke aanval gepaard gaan, kunnen moeilijk omschreven worden. Bij sommige mensen zijn ze zo hevig dat er doodsangst aan te pas komt. Sommige mensen denken dus werkelijk dat ze gaan stikken of in een hartaanval gaan blijven. Zo’n vaart zal het echter niet lopen, in het ergste geval zal de persoon die lijdt aan de paniekaanval flauwvallen.

Moet ik mij zorgen maken over de paniekaanvallen die ik af en toe krijg?, is een veelgestelde vraag. Het antwoord op deze vraag is enigszins diffuus. Enerzijds heeft het geen zin om de aanvallen te minimaliseren, er is wel degelijk iets aan de hand. Anderzijds is er ook goed nieuws, want behandeling is mogelijk in de vorm van de combinatie van therapie met medicatie.

Er zijn verschillende graduaties bij deze aandoening. Sommige mensen hebben er af en toe last van, in sommige gevallen komen de aanvallen slechts één keer voor. Regelmatig terugkomende angstvallen worden paniekstoornis genoemd, in geval van een paniekstoornis is dringend ingrijpen noodzakelijk. De aandoening kan namelijk een gans mensenleven overhoop zetten.

Maar wie zelfs maar zeer zelden paniekaanvallen krijgt, laat zich toch beter eens onderzoeken. Ergens loopt er iets mis, hoewel het allesbehalve zeker is dat de medische wetenschap ook daadwerkelijk gaat ontdekken wat. De praktijk leert dat deze aandoening in veel gevallen vanzelf overgaat, maar dat belet natuurlijk niet dat de patiënt een paar bange uurtjes achter de rug heeft.     

Syndicatie