Gegeneraliseerde angststoornis (GAD) kan leven tot een hel maken

Gegeneraliseerde angststoornis (GAD) kan leven tot een hel maken

Continue angst voor alledaagse dingen kan ook fysische gevolgen hebben

De gegeneraliseerde angststoornis (GAD) is een aandoening die wordt gekarakteriseerd door een excessieve en overdreven angst. Deze maakt dat de patiënt zich zorgen maakt over de meest simpele dingen, zonder dat daar op het eerste gezicht een reden voor is. De gegeneraliseerde angststoornis (GAD) kan het leven tot een ware hel maken.

Daar stopt het echter niet mee. Een continue angst voor alledaagse dingen kan ook fysische gevolgen hebben voor de betrokken persoon. Hij of zij zal voortdurend op het ergste voorbereid zijn, zonder zich ook maar één moment af te vragen of die angst wel gerechtvaardigd is. Wie lijdt aan een gegeneraliseerde angststoornis (GAD) zal zich zorgen maken over gezondheid, geld, familie, werk, school enzovoort. Kort samengevat: alle dingen waarover iemand zich zorgen kan maken.

In al die dingen worden heuse rampen verwacht, rampen die uiteraard nooit gaan gebeuren. Voor wie lijdt aan een gegeneraliseerde angststoornis (GAD) is de angst voor die rampen echter wel een reeël gegeven, dat deel uitmaakt van het dagelijks leven. Bovendien zal alles in het teken staan van het verwachte slechte nieuws. Aan een tegenboodschap heeft een gegeneraliseerde angststoornis (GAD)-patiënt zodoende geen boodschap.

Het spreekt vanzelf dat een gegeneraliseerde angststoornis (GAD) een psychische aandoening is. De gevolgen er van blijven echter niet beperkt tot het psychische, er kunnen zich ook wel degelijk fysische gevolgen voordoen. In geval van een gegeneraliseerde angststoornis (GAD) zal deze het dagelijkse leven op een dusdanige manier doordrenken op een zodanige manier doordrenken dat die fysische gevolgen zelfs niet kunnen uitblijven.

Ook het dagelijks leven van iemand wie lijdt aan een gegeneraliseerde angststoornis (GAD) wordt grondig dooreengeschud. Vanwege zijn of haar angsten zal de man of vrouw in kwestie vaak niet meer in staat zijn om een normaal dagelijks leven te leiden, inclusief alle dagen gaan werken of naar school te gaan. Bovendien wordt ook het onderhouden van sociale relaties bijzonder moeilijk. Voor een potentiële partner is het bovendien bijzonder moeilijk om te leven met iemand die lijdt aan een gegeneraliseerde angststoornis (GAD). Bij mildere vormen van de aandoening kunnen de dagelijkse bezigheden wel verder gezet worden, maar blijven relaties erg moeilijk.

Syndicatie