Depressie en angsaanvallen gaan dikwijls samen

Depressie en angsaanvallen gaan dikwijls samen

Depressie en angstigheid lijken op het eerste gezicht tegenstrijdig, maar gaan in de praktijk toch vaak samen

Depressie en angstigheid lijken op het eerste gezicht tegenstrijdig, want beiden lijken elkaars tegengestelde. Bij een depressie ontbreekt elke energie om iets te doen, in geval van een angstaanval zal iemand de hele nacht slapeloos wakker blijven liggen.  
In de praktijk gaan depressie en angstigheid toch vaak samen, zo blijkt. Uit recent onderzoek blijkt dat in meer dan de helft van de gevallen een depressie met angst gepaard gaat.

Ian A. Cook, directeur van het Depression Research Program aan de Amerikaanse UCLA universiteit wijst er op dat depressie en angstigheid elkaar op heel wat terreinen overlappen wat de werking van het hersenmachinisme bij beide aandoeningen betreft. Spijtig genoeg kan een combinatie van depressie en angst ernstige vormen aannemen, waarbij in veel gevallen geen juiste diagnose kan worden gesteld. Het goede nieuws is anderzijds dat de medische wetenschap beide aandoeningen kan bestrijden. Wanhopen hoeft dus zeker niet.

Volgens Cook zal iemand die in de greep van een depressie gecombineerd met angst het besef hebben dat de ellende nooit stopt, dat herstel onmogelijk is. Herstel is echter wel mogelijk, het komt er alleen op aan om het juiste medicijn en/of de juiste behandeling te vinden. Zowel depressie als angstigheid kunnen op zich al tot instabiliteit leiden, zodat de combinatie van beiden extra hard kan aankomen. Wie al depressief is, zal de angstfactor als een veelvoud van lijden ervaren.

Bij een depressie raken mensen ontmoedigd, voelen zich hulpeloos en hulpeloos. Komt daar nog angst bovenop, dan wordt de patiënt bijkomend geplaagd door een aantal fysieke problemen zoals een snel kloppend hart, een klemmend gevoel op de borstkas en een moeilijke ademhaling. Jerilyn Ross, president en CEO van de Anxiety Disorders Association of America, weet alles over het probleem. Wie depressie met angst moet combineren, krijgt harde klappen. De combinatie van beiden is zodoende bikkelhard. Patiënten die beide aandoeningen combineren, zien hun gedachten op hol slaan. Ze kunnen niet meer combineren en niet meer stilzitten.

Ross stelt dat het niet zo makkelijk is om de combinatie van depressie en angstigheid onder controle te krijgen. Belangrijk is dat de betrokkene beseft wat er aan de hand is. Herstel is zeker niet onmogelijk, maar zal moeilijker te bereiken zijn. Bovendien zal het meer tijd vragen om depressie en angstigheid gelijktijdig te overwinnen. Er zijn een aantal factoren die kunnen helpen bij de diagnose:

-    ernstigere symptomen dan bij angst of depressie alleen
-    functioneren wordt harder geraakt
-    moeilijker om de juiste behandeling te vinden
-    hoger risico op zelfmoord

Syndicatie