Hoe krijg ik een obsessieve-compulsieve stoornis (OCS) of dwangneurose?

Hoe krijg ik een obsessieve-compulsieve stoornis (OCS) of dwangneurose?

Genetische factoren kunnen een rol spelen bij een obsessieve-compulsieve stoornis (OCS) of dwangneurose

Wie aan een een obsessieve-compulsieve stoornis (OCS) of dwangneurose lijdt, zal een aantal rituele handelingen stellen die op zich compleet doelloos zijn, maar die voor de patiënt zelf wel degelijk een doel hebben. Uiteindelijk zal hij zich zonder het uitvoeren van die handelingen (‘rituelen’) volgens een bepaald patroon niet of slecht slapen of zich erg ongemakkelijk voelen.

Hoe krijg ik een obsessieve-compulsieve stoornis (OCS) of dwangneurose?, is een volgende logische vraag. De vraag stellen is makkelijk, het antwoord geven een stuk moeilijker. Er zijn geen sluitende oorzaken voor deze aandoening aan te duiden. In ieder geval lijkt het voor een stuk aangeboren te zijn. Mogelijk wordt aanleg versterkt door externe factoren.

Genetische factoren kunnen dus een rol spelen bij een obsessieve-compulsieve stoornis (OCS) of dwangneurose. De genetische component kan worden versterkt door de gevolgen van een ziekte en/of invloed van drug- of drankmisbruik. Wetenschappelijk onderzoekt heeft uitgewezen dat wie aan de aandoening lijdt op een andere manier ‘denkt’. In ieder geval is er rond deze vorm van angststoornis nog heel wat wetenschappelijk onderzoek te doen.

Syndicatie