Opletten met koffie en slapeloosheid: effect kan tot 24 uren voelbaar zijn

Opletten met koffie en slapeloosheid: effect kan tot 24 uren voelbaar zijn

Koffie heeft 6 uur nodig om zich weg door ons lichaam te banen

We leven in stressvolle tijden, met drukke agenda’s, strakke deadlines en een lat die steeds hoger wordt gelegd. Om mee te kunnen in de rat race, kan een opkikkertje af en toe geen kwaad. Voor veel mensen kan dat opkikkertje opduiken in de vorm van x aantal koppen koffie. Zeker mannen en vrouwen met een verantwoordelijke functie lopen een grote kans om verslaafd te raken aan koffie.

Wie meer dan 8 uur per dag werkt, zal dat waarschijnlijk onmogelijk klaarspelen zonder koffie. Een kop koffie helpt ons namelijk niet alleen wakker te blijven, maar geeft tevens een extra impuls. Volgens de wetenschap kan er vanaf 500 tot 600 milligram cafeïne per dag van schade aan het lichaam gesproken worden. Die hoeveelheid stemt overeen met ongeveer 5 koppen koffie. De bekenste gevolgen zijn rusteloosheid, spanningen in de spieren enzovoort. Maar er zijn ook minder bekende gevolgen die we in deze mini-serie even uiteenzetten.

Opletten met koffie en slapeloosheid, zo luidt een niet onverwachte conclusie van heel wat onderzoekers. De band tussen koffie en slaap is algemeen bekend, maar minder geweten is de lange werkingstijd van koffie. Het effect er van kan tot 24 uren na het drinken van de vloeistof voelbaar zijn. De meeste mensen denken dat als ze enkele uren voor het slapengaan stoppen met koffiedrinken ze gegarandeerd kunnen zijn van een goede nachtrust.

Niets is echter minder waar en daar is een grondige reden voor. Koffie heeft namelijk 6 uur nodig om zich een weg door ons lichaam te banen, zodat de gevolgen van het koffiedrinken veel langer voelbaar kunnen zijn dan algemeen wordt aangenomen. Uiteraard speelt de persoonlijke factor een rol, sommige personen verteren (als we dat woord mogen gebruiken) koffie veel sneller dan anderen. Wat de invloed van koffie op het slapen betreft: de cafeïne zou vooral invloed hebben op de REM-slaap, die in sommige gevallen sterk zou gereduceerd worden.

Syndicatie