Nieuwe doorbraak op komst in de strijd tegen allergie?

Nieuwe doorbraak op komst in de strijd tegen allergie?

Behandeling met eiwitpoeder zou allergie voor eieren bij kinderen kunnen onderdrukken

Steeds meer mensen, op de eerste plaats kinderen, hebben met een allergie af te rekenen. Maar is een allergie eigenlijk? Het komt er eigenlijk op neer dat ons lichaam (of ons immuunsysteem, zo u wil) lichaamsvreemde stoffen gaat afstoten in wat een overdreven reactie mag worden genoemd. De betrokken stoffen zijn in het overgrote deel van de gevallen namelijk totaal niet schadelijk.

Veel mensen ondervinden bijvoorbeeld grote hinder van de pollen die door de lucht vliegen, waarbij we van hooikoorts spreken. Iemand kan echter voor van alles en nog wat allergisch zijn. Het aantal mogelijke allergieën is enorm uitgebreid, vaak kan slechts na een langdurig onderzoek vastgesteld worden waarvoor iemand eigenlijk allergisch is.

De problemen die een allergie veroorzaakt, kunnen uiteenlopend zijn. Soms beginnen de ogen overvloedig te tranen, een reactie die vergelijkbaar is met wat sommige mensen voelen wanneer er in hun omgeving een ui wordt gepeld. Veelvuldig niezen, een snotneus, vervelende jeuk enzovoort kunnen allemaal symptomen van een allergie zijn.

Steeds vaker horen we vertellen over kinderen die allergisch zijn voor bepaalde voedingsproducten, onder andere voor eieren. Onderzoek daaromtrent heeft verrassende resultaten opgeleverd, in zoverre zelfs dat we ons de vraag kunnen stellen of er een nieuwe doorbraak op komst is in de strijd tegen allergie. Die doorbraak heeft op de eerste plaats betrekking op allergische reacties op eieren bij kinderen, maar kan naar andere vormen van allergiën uitgebreid worden.

Een behandeling met eiwitpoeder zou namelijk een allergie voor eieren bij kinderen kunnen onderdrukken, zo blijkt uit een studie verricht door Wesley Burks, chairman van het Department of Pediatrics aan de University of North Carolina School of Medicine in Chapel Hill. In een experiment werden aan 40 kinderen die allergisch waren voor eieren, eiwitpoeder gegeven. 11 van het speelden hun allergie kwijt. Het onderzoek naar de behandeling wordt uiteraard verder gezet.

Syndicatie