Gonorroe of een druiper kan u op verschillende manieren oplopen

Gonorroe of een druiper kan u op verschillende manieren oplopen

SOA’s kunnen vrij makkelijk overgedragen worden

In de Verenigde Staten maken wetenschappers zich in toenemende mate zorgen over de resistentie tegen antibiotica in geval van gonorroe of een druiper. Gail Bolan, directeur van de sectie Sexueel Overdraagbare Aandoeningen bij de U.S. Centers for Disease Control, is van mening dat dringend ingrijpen noodzakelijk is.

Wanneer er niets gebeurt, is het slechts een kwestie alvorens gonorroe of een druiper onbehandelbaar wordt, wat voor de medische wetenschap een heuse nachtmerrie dreigt te worden. Tegenwoordig reageren patiënten die aan deze SOA lijden steeds minder goed op bepaalde types antibiotica. Dat geldt op de eerste plaats voor homo’s en bisexuelen aan de Amerikaanse westkust.

Carlos del Rio, professor geneeskunde aan Emory University in Atlanta, spreekt in verband met de reacties van patiënten die gonorroe of een druiper hebben opgelopen over de kanarie in de koolmijn. SOA’s geven een goed beeld wat betreft de weerstand die dergelijke aandoeningen ten opzichte van antibiotica opgebouwd hebben. In een volgende fase kunnen ook andere aandoeningen weerstand tegen antibiotica ontwikkelen.

Gonorroe of een druiper kan u op verschillende manieren oplopen. Uiteraard is vaginale seks de meest aangewezen vorm, maar ook anale of orale seks kunnen de partner besmetten. In feite gebeurt de overdracht van de aandoening via de slijmvliezen.

SOA’s kunnen dus vrij makkelijk overgedragen worden, zodat voorzichtigheid geboden is. Het verstandigste advies dat we iemand kunnen geven, is om altijd veilig te vrijen. Dat betekent dat een condoom in geen geval een overbodige luxe is. Bovendien is het zaak om telkens opnieuw een nieuw condoom te gebruiken, want gebruikte condooms houden nog steeds risico’s in. 

Syndicatie