Dagelijkse ejaculatie hoeft niet noodzakelijk schadelijk te zijn

Dagelijkse ejaculatie hoeft niet noodzakelijk schadelijk te zijn

Kwaliteit van het sperma lijdt niet onder regelmatig klaar komen

Sommige mannen kweken zichzelf een schuldgevoel aan wat masturbatie of het hebben van sex betreft. Het betreft meestal mannen met een hoge sexuele drift, die alle dagen sex hebben of de hand aan zichzelf slaan. Uiteraard is het klinkklare nonsens dat veelvuldig masturberen doof maakt, maar dit geloof zit er bij de volksmens diep ingebakken. Iemand die op relatief jonge leeftijd gehoorproblemen heeft, krijgt vaak te horen dat hij wat te veel met zijn klokkenspel heeft gespeeld.

Is veelvuldig klaar komen slecht voor de gezondheid of voor de kwaliteit van het mannelijk zaad? De vraag stellen is makkelijk, het antwoord geven een stuk moeilijker. Vooral vrijgezellen vrezen diep in hun binnenste dat de kwaliteit van hun sperma te lijden gaat hebben onder hun masturbatiegedrag. Achterliggende idee is dat vanwege het regelmatige rukken de beste spermacellen het lichaam verlaten en dat de slechte achterblijven.

Larry Lipshultz, in de Verenigde Staten die op dat vakterrein heel wat ervaring heeft opgebouwd, stelt ons echter gerust. Mannen hoeven zich geen zorgen te maken, het regelmatig klaar komen kan de kwaliteit van het mannelijk zaad weinig of geen kwaad doen.

Een dagelijkse ejaculatie hoeft niet noodzakelijk schadelijk te zijn, ook twee of drie keren klaar komen per dag zal waarschijnlijk geen schadelijke gevolgen hebben. In het ergste geval is er sprake van sexverslaving, maar dat is natuurlijk een heel ander verhaal. 

De kwaliteit van het sperma lijdt niet onder regelmatig klaar komen, hooguit zal het aantal beschikbare zaadcellen kleiner zijn dan bij wie maar af en toe klaar komt. Wie graag masturbeert, hoeft zich met andere woorden geen zorgen te maken. Zijn kansen om later (of op een ander tijdstip) vader te worden, lopen geen gevaar.

Syndicatie