Kan gebruik van paracetamol astma veroorzaken?

Populaire pijnstiller en koortsbestrijder zou zowel bij kinderen als bij volwassenen aan astma gelinkt kunnen worden

De populaire pijnstiller en koortsbestrijder paracetamol - een werkzaam bestanddeel van heel wat populaire geneesmiddelen - zou zowel bij kinderen als bij volwassenen aan astma gelinkt kunnen worden.

Paracetamol, wereldwijd bekend onder de naam acetaminophen) is de verspreide pijnstiller en koortsverlager. De molecule is niet nieuw, ze werd al in de 19de eeuw ontdekt. Tegen het einde van die eeuw kwamen de eerste geneesmidellen op basis van paracetamol in de handel. Tot dusver waren weinig of geen neveneffecten van het medicijn bekend. Kan het gebruik van paracetamol toch astma veroorzaken? Op basis van een nieuwe studie zou men denken van wel.

Het onderzoek werd uitgevoerd door Canadese onderzoekers en die kwamen tot de conclusie dat er mogelijk wel degelijk een link tussen paracetamol en astma kan worden gelegd. De resultaten van de studie werden door de farmabedrijven echter al met klem ontkend. De producent van paracetamol verwees naar het lange track record van veiligheid die de molecule kan voorleggen. Hoe kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat paracetamol astma zou kunnen (met de nadruk op ‘zou' en ‘kunnen') veroorzaken? Ze grepen terug naar de resultaten van 19 klinische studies, waar in totaal meer dan 425.000 mensen aan deelgenomen hadden. Daaruit bleek dat er wel degelijk een verband tussen paracetamol en astma kon worden gelegd.

Eigenlijk begon het verhaal van het onderzoek in 2008, toen er een ISAAC (International Study of Asthma and Allergies in Childhood) studie werd gepubliceerd in The Lancet. Mahyar Etminan, wetenschapper aan het Vancouver Coastal Health Research Institute in British Columbia en assistant-professor geneeskunde aan de University of British Columbia, ging op basis van dat artikel de testgroep nog uitbreiden, zich daarmee specifiek focussen op de band tussen paracetamol en astma. Zijn conclusie was dat vooral paracetamol en astma al bij kinderen van 6 tot 7 jaar astma-aanvallen kan veroorzaken.

Dit waren de conclusies van het onderzoek:

Het risico op astma bij kinderen die paracetamol gebruikten in het jaar voor de diagnose was gestegen met 60%

Het risico op astma bij kinderen die paracetamol gebruikten in hun eerste levensjaar was gestegen met 43%

Het risico op astma bij volwassen die paracetamol gebruikten was gestegen met 74%, dit in vergelijking met volwassenen die geen paracetamol gebruikt hadden

Het risico op astma bij ongeboren kinderen wiens moeder paracetamol gebruikten was gestegen met 28%, die op kortademigheid met 50%

Syndicatie