Wat veroorzaakt astma tijdens de slaap?

Nachtelijke astma kan door verschillende factoren worden beïnvloed

Heel wat mensen worden 's nachts met astma geconfronteerd, zonder dat precies duidelijk is waardoor dit wordt veroorzaakt. Nachtelijke astma kan door verschillende factoren worden beïnvloed, zo blijkt uit verschillende studies. Sommige van die factoren liggen voor de hand, bij anderen is dat minder het geval.

Zo is er bijvoorbeeld de theorie dat het menselijk lichaam 's nachts meer aan allergieën kan worden blootgesteld. Ook afkoeling van de luchtwegen, de liggende (slaap)positie of hormonenafscheidingen zouden een rol in het verhaal kunnen spelen. Anderzijds zou de slaap zelf wijzigingen in de bronchiale functies kunnen veroorzaken.

Dit is maar een greep uit het aantal factoren dat als mogelijke oorzaak naar voren wordt geschoven. Er zijn nog andere verklaringen die regelmatig aangekaart worden, zoals bijvoorbeeld hoest- of sinusitis-problemen. Tijdens de slaap vernauwen de luchtwegen zich, waardoor de weerstand tegen de luchtaanvoer toeneemt. Als reactie begint de slaper (of slaapster) te hoesten, waardoor de luchtwegen nog meer toegenepen worden. Erg gevoelige luchtwegen kunnen ook astma-symptomen ervaren als gevolg van verhoogde vochtafgave door de sinuses.  

Het lijkt weinig verschil uit te maken wanneer de slaap plaatsvindt, bij dag of bij nacht. Wie in ploegen werkt of nachtwerk doet, kan astma-aanvallen krijgen tijdens de slaap overdag, na 's nachts te hebben gewerkt. Uit onderzoek blijkt dat het ademen het moeilijkst verloopt vier tot zes uren voor het slapengaan. Dat betekent dat er waarschijnlijk een soort interne katalysator is voor astma-aanvallen tijdens de slaap.

Ook de ligging kan een rol spelen in het verhaal van de astma-aanvallen. Slapen gebeurt in liggende positie en dat kan een rol spelen bij het ontstaan van die astma-aanvallen. Een mogelijke oorzaak kan bijvoorbeeld een ophoping van secreties in de luchtwegen zijn. Ook een toename van het bloedvolume in de longen, een afname van longvolume of verhoogde weerstand in de luchtwegen kunnen van invloed zijn op astma-aanvallen.

Air conditioning kan eveneens astma-aanvallen veroorzaken. ‘s Nachts wordt dan koudere lucht ingeopend door te slapen in een kamer met airco, wat hitteverlies in de luchtwegen veroorzaakt. Luchtkoeling en vochtverlies kunnen belangrijke factoren zijn bij het onstaan van astma-aanvallen.

Syndicatie