Allergisch voor katten? Laat uw liefde voor dieren niet bederven door een allergie

Praktische tips voor mensen die allergisch zijn voor katten

Allergisch voor katten? Laat uw liefde voor dieren niet bederven door een allergie. Aan de hand van een aantal praktische tips voor mensen die allergisch zijn voor katten is het toch mogelijk om uw huisdier te behouden. Overigens moet zo'n allergie voor katten niet onderschat worden. Ze zal gepaard gaan met hoesten en niezen waar op het eerste gezicht niets tegen te beginnen valt.  

Buiten allergie zijn er uiteraard ook nog andere redenen die het houden van een kat als huisdier minder aantrekkelijk maken. Zo kan de partner bijvoorbeeld niet zo happig zijn op katten of bent u zelf bevreesd dat poeslief met haar klauwen het meubilair onder handen gaat nemen. Het overtuigen van uw partner is een zaak die uzelf aanbelangt, maar met het vernietigen van meubilair door katten valt het over het algemeen wel mee.

Het probleem van de allergie voor katten lijkt op het eerste gezicht een ander paar mouwen. Voor die allergie hebt u natuurlijk niet zelf gekozen. De meest voor de hand liggende oplossing lijkt het vermijden van de reden voor een allergie, want in dit geval zou betekenen dat u zou moeten afzien van de plannen om een kat te houden. Nochtans is dit niet nodig, er kan ook een andere oplossing zijn. De symptomen van een allergie kunnen op een vrij eenvoudige manier gereduceerd worden. De eerste stap is echter een bezoek aan een gespecialiseerde dokter, die u zal moeten verzekeren dat u inderdaad allergisch bent aan katten. Eens u daarvan zeker bent, kan er verder gekeken worden.

Meestal zijn mensen met een allergie voor katten niet allergisch voor kattenhaar, maar aan een proteïne dat in het speeksel van katten zit. Daarom heeft het weinig zin om een kat vaker in het bad te stoppen, het probleem zal daarmee niet verdwijnen. In het beste geval kan de blootstelling aan het proteïne gereduceerd worden, zij het dat het effect van de maatregel maar korte tijd zal aanhouden. Bovendien kan het te vaak baden van katten hun gevoelige huid irriteren.

Volgende oplossingen liggen eerder voor de hand:

-maak van uw slaapkamer een kattenvrije zone
-verwijder kattenharen en andere resten van uw huisdier onmiddellijk (of met andere woorden: kuis vaker uw huis)
-beperk in uw huis het aantal matten, gordijnen en andere voorwerpen waar kattenspeeksel in kan achterblijven
-was regelmatig uw handen, zodat het risico op blootstelling aan kattenspeeksel sterk wordt teruggedrongen
-filter de lucht
-in het ergste geval kan u medicatie overwegen, bijvoorbeeld injecties tegen allergie

Syndicatie