Hoe kan ik een allergie concreet via natuurlijke middelen bestrijden?

Hoe kan ik een allergie concreet via natuurlijke middelen bestrijden?

Het aanbod aan allergiebestrijders via natuurlijke middelen is enorm uitgebreid, waarbij verschillende planten door specialisten worden getipt

Eén van die planten is het groot hoefblad, dat als sinds de oudheid wordt gebruikt voor de bestrijding van een allergie op een natuurlijke wijze. Van alle allergiesupplementen kan deze plant met de beste bewijsmiddelen uitpakken. Groot hoefblad werkt als een inhibitor, dat de werking van sommige chemicaliën afblokt die een zwelling in de neuszone veroorzaken. Volgens sommige wetenschappers is de werking van groot hoefblad even sterk als die van erkende allergiebestrijders als Zyrtec en Allegra.

Eén van de voordelen verbonden aan het gebruik van groot hoefblad is dat deze plant geen slaapstoornissen veroorzaakt, een neveneffect dat wel bij andere gewone  geneesmiddelen opduikt. Groot hoefblad kan dus een volwaardig alternatief zijn voor een auto moet besturen of een andere taak moet vervullen waarmee een grote verantwoordelijkheid is gemoeid.

Botanici raden ten strengste af om groot hoefblad rauw te eten, want dat kan gevaarlijk zijn. In de handel zijn extracten verkrijgbaar die op groot hoefblad gebaseerd zijn. Wetenschappers zijn echter niet zeker over de veiligheid van het gebruik van groot hoefblad op langere termijn.

Quercetin wordt eveneens getipt voor het bestrijden van een allergie via natuurlijke middelen. Het betreft een sterke antioxidant die onder andere kan worden ingezet bij de behandeling van te hoog cholesterolgehalte. De stof is ook een ontstekingsremmer, met onder andere toepassingen op het vlak van mannelijke vruchtbaarheid en alles wat daarmee samenhoort.  Quercetin is onder andere de stof die rode wijn haar kleur geeft. Is er een verband met het feit waarom mannen die regelmatig rode wijn drinken relatief gezien minder prostaatproblemen hebben? We zijn geneigd om op deze vraag ‘ja’ te antwoorden. Quercetin wordt niet alleen in wijn aangetroffen, maar ook in een aantal groenten.

Ook de brandnetel is een plant die een allergie met natuurlijke middelen kan helpen bestrijden. De plant bevat caroteen, vitamine K en quercetin. Er zijn bewijzen voorhanden dat brandnetels de eerste symptomen van een allergie kunnen helpen bestrijden. Is de brandnetel inderdaad effectief bij het bestrijden van allergiesymptomen? Duidelijk wetenschappelijk bewijs daaromtrent ontbreekt voorlopig.

Bromelain is een stof afkomstig uit de ananasplant en wordt vooral gebruikt vanwege zijn kalmerende effecten. Het wordt vaak gebruikt als voedingssupplement om na een zware training de gewrichten weer tot rust te brengen. Sommige studies wijzen uit dat bromelain ook een allergie op een natuurlijke manier kan bestrijden. Bromelain kan vooral bruikbaar zijn als toevoeging aan andere geneesmiddelen voor de bestrijdign van sinusinfecties.

Timoteegras of Timothee is een plant uit de grassenfamilie die eveneens wordt getipt als allergiebestrijder. Duidelijke indicaties omtrent de werking van deze plant ontbreken, maar timoteegras zou de symptomen die het gevolg zijn van de werking van pollen kunnen verminderen. Er zijn nog heel wat andere planten die als allergiebestrijders kunnen worden gebruikt, waaronder bijvoorbeeld tinospora cordifolia, dat een praktische werkzaamheid zou hebben tegen hoesten, niezen en andere allergiesyptomen. De werking van de meeste van deze middelen is echter niet wetenschappelijk bewezen.

Syndicatie