Omega 3-vetzuren kunnen allergie helpen verlichten

Omega 3-vetzuren kunnen allergie helpen verlichten

Veel vis eten kan vanwege de aanwezigheid van Omega 3-vetzuren een heilzaam effect hebben op mensen die aan een allergie lijden

Het eten van veel vis kan vanwege de aanwezigheid van Omega 3-vetzuren een heilzaam effect hebben op mensen die aan een allergie lijden, zo blijkt uit een recente studie. Wie meer over deze studie wil vernemen, kan terecht bij het boek “America’s Pediatrician” van William Sears.

Over die Omega 3-vetzuren doen nogal wat misverstanden de ronde. De wetenschap zegt ons dat het gaat om een meervoudig onverzadigde vetzuren. Volgens Wikipedia zou één vetzuur uit deze groep (meer bepaald alfa-linoleenzuur) onder de categorie essentiële vetzuren vallen. Andere vetzuren, zoals DHA en EPA die door Sears in zijn boek warm aanbevolen worden, kunnen door het lichaam worden aangemaakt mits voldoende bronnen van alfa-linoleenzuur in het dieet op te nemen.

Aan Omega-3-vetzuren worden massa’s positieve eigenschappen toegeschreven, eigenlijk te veel om op te noemen. Wie de literatuur wil geloven, zou bijna aannemen dat het om pure wondermiddelen gaat. Zo zouden ze helpen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten, artritis, depressies en tal van andere zware ziekten. Omega-3-vetzuren zouden een rol kunnen spelen bij het verlagen van het cholesterolgehalte in het bloed.

Als voorbeeld om aan te tonen hoe gezond de Omega-3-vetzuren wel zijn, wordt vaak verwezen naar de levenswijze van de Eskimo’s. Die zouden dankzij het eten van veel vette vis veel Omega-3-vetzuren opnemen, waardoor ze veel gezonde HDL-cholesterol ontwikkelen. Ook de Japanners, die veel rauwe vis eten, worden vaak geroemd vanwege hun gezond dieet.

Klopt het dat Omega-3-vetzuren onze gezondheid kunnen verbeteren, inclusief een verbetering van de levensvoorwaarden van de allergie-lijders? Op deze vraag is een genuanceerd antwoord op zijn plaats. We twijfelen niet aan de positieve effecten van Omega-3-vetzuren, maar hun heilzame werking mag ook niet overdreven worden. Inderdaad zijn er, zoals Wikipedia het aangeeft, diverse wetenschappelijke onderzoeken verschenen die concluderen komen dat visoliesupplementen (die EPA en DHA bevatten, de twee vetzuren waar Sears zo lyrisch over doet) de ‘slechte’ LDL-cholesterol verlagen. Anderzijds vernemen we via Wikipedia eveneens dat in maart 2006 in het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift British Medical Journal een analyse van studies verscheen waaruit zou blijken Omega-3-vetzuren geen merkbaar effect hebben op zware aandoeningen. Bezwarend was dat deze studie vollediger was dan de andere, vergelijkbare studies.

Met andere woorden: of Omega 3-vetzuren een allergie kunnen verlichten, zoals Sears schrijft, kan niet met sluitende zekerheid aangetoond worden. De auteur geeft nochtans het advies om veel koudwatervis en andere Omega 3-vetzuren als DHA en EPA bevattende voedingsproducten als algen in voldoende mate te eten. In verband met allergie en Omega 3-vetzuren schrijft Sears over i-Bods, mensen die aan een allergie lijden en die te veel ‘onstekingsmateriaal’ bevatten. Het advies van Sears is dan ook duidelijk: vis eten, met speciale aandacht voor zalm, makreel, forel, harring, sardines, tonijn enzovoort.
 

Syndicatie