Brandnetels zijn bijzonder krachtige verweerinstrumenten in de strijd tegen allergieën

Brandnetels zijn bijzonder krachtige verweerinstrumenten in de strijd tegen allergieën

Brandnetels bevatten histamine, de stof die ons lichaam produceert tijdens een allergische reactie

Wie hoort praten over brandnetels, krijgt vaak een gevoel van jeuk alleen al van het idee. Wie in volle zomer onverwacht in een veld brandnetels belandt, zal ongetwijfeld weten wat hij of zij heeft gedaan. Het kan uren duren alvorens de gevolgen van deze onverwachte ontmoeting uitgewerkt zijn. Weinig mensen zijn evenwel op de hoogte van het feit dat brandnetels ook een rol kunnen spelen in ons medicijnkastje.

Brandnetels zijn namelijk bijzonder krachtige verweerinstrumenten in de strijd tegen allergieën, de kwaal die zoveel mensen kwelt. Brandnetels bevatten histamine, de stof die ons lichaam produceert tijdens een allergische reactie. In de handel zijn capsules met gedroogde brandnetels te koop, waarvan u er drie per dag mag innemen. Meer is niet aangewezen en hou de behandeling tussen kort, want bij langdurig gebruik kan het kaliumgehalte in het lichaam afgebroken worden.

Steeds meer mensen hebben last van allergieën. Die duiken meestal in de lente op, onder andere als gevolg van het opduiken van de pollen bij de eerste warme dagen. Mensen die last hebben van allergieën zien de eerste warme dagen altijd met een zekere spanning tegemoet. Hoe groot zullen de problemen dit jaar zijn? Vaak hebben we de indruk dat allergieën jaar na jaar erger worden.

Dat zou te maken kunnen hebben met de opwarming van de aarde. Hogere temperaturen hebben er toe geleid dat pollen vroeger en vroeger opduiken, zodat het allergieseizoen toeneemt. Anderzijds heeft de aanwezigheid van meer koolstofdioxide in de atmosfeer geleid tot krachtigere pollen. Of met andere woorden: we durven te voorspellen dat in de toekomst steeds meer mensen last van allergieën zullen hebben.