Hoe kunnen vrouwen hun astma-problemen onder controle houden?

Vermijd in ieder geval allergenen voor de menstruatie begint

Mannen met astma-aanvallen kunnen daar heel wat hinder van ondervinden, maar bij vrouwen stelt zich een bijkomend probleem. Vrouwelijke hormonen kunnen namelijk invloed hebben op de evolutie van een astma-aandoening. Zwangerschap, menopauze en de menstruele cyclus kunnen zodoende invloed hebben op de ademhalingsproblemen die gepaard gaan met astma-aanvallen.

Die ademhalingsproblemen kunnen vrij ernstige proporties aannemen, in zoverre dat vrouwen met allergieën en andere astma-symptomen moeite kunnen krijgen om verse lucht in te ademen. Neil Kao, een bekende Amerikaanse dokter en astma- en allergiespecialist, merkt dan ook terecht dat vrouwen die lijden aan astma-aanvallen met een extra handicap af te rekenen hebben vanwege hun vrouw zijn.

Vrouwen die last hebben van chronische astma, moeten met een paar praktische dingen rekening houden wanneer ze de aandoening onder controle willen houden. In ieder geval is het belangrijk om goed te communiceren met de behandelende geneesheer, kwestie van te kunnen ingrijpen wanneer het noodzakelijk is. Een paar eenvoudige tips kunnen het leven van een vrouw die regelmatig met astma-aanvallen af te rekenen heeft al heel wat eenvoudiger maken.

Vrouwen met een regelmatige menstruatiecyclus moeten in ieder geval het contact met allergenen vermijden vlak voor het begin van de menstruatieperiode. Voor vrouwen met een onregelmatige menstruatiecyclus ligt het iets moeilijker. Zaak is volgens Kao om de symptomen goed in de gaten te houden, kwestie van astma-aanvallen in de mate van het mogelijke te voorkomen. Gebruik indien nodig een meter om de capaciteit van uw longen te monitoren. Neemt die capaciteit af, dan kan dit wijzen op de nabijheid van de menstruatiecyclus en dan is het zaak om voorzorgsmaatregelen te treffen om astma-aanvallen te voorkomen.

Voor alle vrouwen geldt dat ze de hun voorgeschreven medicatie moeten blijven nemen. Sommige vrouwen kunnen in de verleiding komen om die te laten liggen, waarbij ze zich vooral wenden tot inhalers. Het is volgens Kao echter veel belangrijker om de gezondheid van de longen te garanderen dan de symptomen van astma-aanvallen te behandelen zodra deze begonnen zijn.

Zwangere vrouwen zullen zelfs nog eerder geneigd zijn om minder medicatie te nemen, kwestie van het ongeboren kind zoveel mogelijk met rust te laten. Nochtans mogen ze niet vergeten dat als de moeder als gevolg van een astma-aanval geen lucht krijgt ook het kind ademhalingsproblemen kan krijgen. 

Syndicatie