Zinkgebrek kan gevoeligheid aan allergieën, hooikoorts en astma verhogen

Zinkgebrek kan gevoeligheid aan allergieën, hooikoorts en astma verhogen

Lichaam kan bij gebrek aan zink gevoeliger worden voor allergieën, hooikoorts en astma

Het is misschien niet algemeen geweten, maar zink kan een belangrijke rol spelen bij het handhaven van de menselijke gezondheid. Een gebrek aan zink kan beletten dat ons lichaam op een efficiënte manier de strijd tegen allergieën aanpakt. Daarom is het belangrijk om het zinkgehalte in het lichaam goed in de gaten te houden.

Een opportuniteit in de strijd tegen allergieën is Murray Grossan, de Amerikaanse dokter die werkzaam is in het Cedars Sinai Medical Center in Los Angeles en mede-auteur van The Sinus Cure. In zijn boek geeft hij tal van tips hoe een allergie-lijder zijn leven zo aangenaam mogelijk kan maken.

In zijn boek besteedt hij uitbreid aandacht aan de link tussen allergieën en zink, meer bepaald aan een gebrek aan zink in het menselijk lichaam. Dat gebrek aan zink kan ons serieus parten spelen zo blijkt. Een logische vraag is dan uiteraard hoe u het zinkgehalte in uw lichaam op peil kan houden of weer kunt brengen. De juiste voeding blijkt daar een belangrijke rol in te spelen. Overigens beperkt Grossan zijn adviezen niet alleen tot allergieën, ook astma- en hooikoortslijders kunnen gebaat zijn met zijn adviezen.

Als voorbeelden van bronnen van het noodzakelijk zink voor allergie-patiënten, astma- en hooikoortslijders geeft Grossan een lijstje met voedingsproducten die veel zink bevatten. Op dat lijstje staan verassende namen zoals oesters, mager vlees, kreeft, krab, groenten, volle granen, tofu enzovoort. Al deze voedingsproducten bevatten een hoog zinkgehalte en vallen dus zeer aan te raden voor allergie-patiënten, astma- en hooikoortslijders. Deze zullen ongetwijfeld met veel plezier vernemen dat onder andere oesters, krab en kreeft op het lijstje met voedingsproducten figureren. Deze producten hebben een antibacterieel en antiviraal effect en versterken de immuniteit van ons lichaam. Ons lichaam is niet in staat om op een efficiënte manier infecties te bestrijden zonder een voldoende voorraad aan zink in ons lichaam.

Anderzijds zijn er ook een aantal voedingsproducten die allergie-patiënten, astma- en hooikoortslijders beter uit de weg gaan. In dat verband verwijst Grossan bijvoorbeeld naar pikante voeding, want die irriteert en kan zo een negatief effect hebben op allergieën. Bovendien zijn heel wat mensen gevoelig voor deze voedingsproducten, met alle gevolgen van dien. Voor allergie-patiënten, astma- en hooikoortslijders vallen om dezelfde reden ook sterk gepeperde voedingsproducten te mijden. Peper kan bijvoorbeeld de neushaartjes irriteren, met alle gevolgen van dien voor bijvoorbeeld allergielijders.  Bovendien bevatten sommige pepers een stof die capsaicine heet en die de zenuwen stimuleert.

Veel allergie-patiënten, astma- en hooikoortslijders schrappen melk en melkproducten van hun dieet. Die zouden namelijk een schadelijk effect hebben op hun aandoening, zo stelt Grossan. De discussie over de kwalijke effecten van melk en melkproducten op allergie-patiënten, astma- en hooikoortslijders is echter nog lang niet beslist. Er zijn namelijk geen bewijzen beschikbaar die de schadelijke producten van melk en melkproducten aantonen. In feite is melk sowieso gezond, zelfs voor allergie-patiënten, astma- en hooikoortslijders.