Voedingsallergie kan met vervelende symptomen gepaard gaan

Voedingsallergie kan met vervelende symptomen gepaard gaan

Dokters moeten zo snel mogelijk proberen te achterhalen waarvoor iemand allergisch is

Een voedingsallergie komt bij kinderen steeds vaker voor. Uit de resultaten van een studie gepubliceerd in het New England Journal of Medicine is het belangrijk om zo snel mogelijk te achterhalen waaraan een kind allergisch is. Meestal gebeurt dit door een proces van uitsluiting. In sommige gevallen is het erg moeilijk om te achterhalen welke stof of welk product de allergie eigenlijk veroorzaakt.

De reacties op het eten van het product dat de allergie veroorzaakt, kunnen uiteenlopend zijn. In sommige gevallen beperken die effecten zich tot flodderige stoelgang of diarree, maar meestal duiken er asthma-achtige symptomen op. De patiënt kan bijvoorbeeld het gevoel krijgen dat zijn keel wordt dichtgesnoerd.

In de meeste gevallen wordt een voedingsallergie nog steeds behandeld door het vermijden van het product waarvoor de jongen of het meisje (er van uitgaande dat het nog kinderen zijn) allergisch is. Deze aanpak is niet altijd even succesvol, want vaak valt moeilijk te achterhalen wat de allergie veroorzaakt of uitlokt. Bovendien kan het aantal voedingsproducten dat dient te worden vermeden zo groot zijn, dat vermijden bijzonder moeilijk wordt.

Een voorbeeld daarvan is een allergie voor eieren. In dat geval moeten werkelijk alle producten worden vermeden die eieren bevatten. Dat zijn vanzelfsprekend een groot aantal producten. Wesley Burks, chairman van het Department of Pediatrics aan de University of North Carolina School of Medicine in Chapel Hill, geeft toe dat er geen doeltreffende behandeling voor voedingsallergie beschikbaar is.

Er wordt echter volop aan zo’n therapie gewerkt, waarbij wordt gedacht aan een gelijkaardige behandeling zoals in het geval van een allergie voor stofmijt of voor pollen. In dat geval worden kleine hoeveelheden van die stof in steeds grotere hoeveelheden toegedient, zodat uiteindelijk de gevoeligheid van de patiënt voor het product verdwijnt.

Syndicatie