Uien en knoflook zijn wel degelijk actief in de strijd tegen allergieën

Uien en knoflook zijn wel degelijk actief in de strijd tegen allergieën

Beide groentesoorten bevatten quercetine, een stof die ook in appels voorkomt

Wie had ooit vermoed dat uien medische eigenschappen konden worden toegedicht? Dezelfde vraag kan worden gesteld voor knoflook. In het laatste geval zal bij de meeste mensen ongetwijfeld meteen de associatie worden gemaakt naar de typische geur die met knoflook is verbonden. Het eten van gerechten met knoflook is vaak een minder leuk idee voor partner en/of huisgenoten, maar dit terzijde.

Er is jarenlang wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, maar de resultaten zijn inmiddels bevestigend. Uien en knoflook zijn wel degelijk actief in de strijd tegen allergieën. Beide groentesoorten bevatten quercetine, een stof die ook in appels voorkomt. Wetenschappers geven echter de voorkeur aan uien en knoflook boven appelen omdat laatstgenoemden orale allergieën kunnen uitlokken.

Steeds meer mensen hebben last van allergieën. Die duiken meestal in de lente op, onder andere als gevolg van het opduiken van de pollen bij de eerste warme dagen. Mensen die last hebben van allergieën zien de eerste warme dagen altijd met een zekere spanning tegemoet. Hoe groot zullen de problemen dit jaar zijn? Vaak hebben we de indruk dat allergieën jaar na jaar erger worden.

Dat zou te maken kunnen hebben met de opwarming van de aarde. Hogere temperaturen hebben er toe geleid dat pollen vroeger en vroeger opduiken, zodat het allergieseizoen toeneemt. Anderzijds heeft de aanwezigheid van meer koolstofdioxide in de atmosfeer geleid tot krachtigere pollen. Of met andere woorden: we durven te voorspellen dat in de toekomst steeds meer mensen last van allergieën zullen hebben.