Hoe vertel ik mijn kind dat het astma heeft?

Hoe vertel ik mijn kind dat het astma heeft?

Astma is geen makkelijke aandoening, in die zin dat de symptomen verschillen van geval tot geval en dat die ook niet steeds dezelfde zijn. Toch zijn er een aantal signalen die duidelijk in de richting van deze aandoening wijzen, maar het komt er uiteindelijk op aan om die te herkennen.

Wat zijn de belangrijkste symptomen die in de richting van astma kunnen wijzen? We zetten een aantal van deze symptomen op een rijtje:

Hardnekkige hoestaanvallen die zowel 's nachts als overdag kunnen voorkomen. Die hoestbuien kunnen bijvoorbeeld ook tijdens lachbuien opdoken. Belangrijk is om te weten dat hoestbuiten het enige symptoom dat in de richting van astma kan wijzen. Daarmee wordt nog eens duidelijk dat die astma-symptomen niet altijd duidelijk herkenbaar zijn.

Er zijn echter nog andere astma-symptomen, waarbij op de eerste plaats aan energieverlies moet worden gedacht.

Bij de astma-symptomen hoort ook een snelle ademhaling, zonder dat dit een algemeen kenmerk hoeft te zijn.

Een fluitend geluid bij het ademhalen mag eveneens onder de astma-symptomen gerangschikt worden.

Bij de astma-symptomen horen ook klachten over benauwdheid in de borst en een moeilijke ademhaling, in het ergste geval kan dit aanleiding geven tot een erg pijnlijk gevoel in de borst.

Een vermoeide gevoel of pijn in de spieren zijn eveneens astma-symptomen.

Wie astma-symptomen vertoont, zal ook af te rekenen hebben met een gevoel van zwakheid of met gevoelens van vermoeidheid.

Fysisch gezien zijn wallen onder de ogen duidelijke signalen van astma-symptomen.

Het lijstje met astma-symptomen kan nog verder worden aangevuld met voortdurende hoofdpijn.

Bij de astma-symptomen moet tenslotte ook een verlies van eetlust gerekend worden.

Hoe vertel ik mijn kind dat het astma heeft?, is een veelgestelde vraag. Astama is inderdaad een moeilijke diagnose, elk geval is anders. Bovendien zijn er ook in een astmafase verschillende episodes, waarbij de astma-symptomen grondig kunnen verschillen. Bijkomend probleem is dat niet alle hoesten of niezen een gevolg is van astma. Het is dus zeker ook niet zo dat er gepanikeerd moet worden bij de kleinste hoes- of niesbui.

Bij kinderen onder 5 jaar zijn de meest voorkomende astma-symptomen ademhalingsproblemen in welke vorm dan ook. Die symptomen kunnen verschillende vormen aannemen, bijvoorbeeld ook in de vorm van een gewone hoest.

Syndicatie