Wat is het verband tussen voedselallergie en astma?

Wat is het verband tussen voedselallergie en astma?

Voedselallergie veroorzaakt meestal geen astmasymptomen, maar een voedselallergie kan wel levensbedreigende symptomen met zich meebrengen

Voedselallergie lijdt meestal niet tot astma, maar een voedselallergie kan wel levensbedreigende symptomen met zich meebrengen. Een aantal voedingsproducten kunnen allergiesymptomen met zich meebrengen, hieronder een lijstje met de meest voorkomende:

-Eieren
-Melk
-Pindanootjes
-Soja
-Tarwe
-Salades & vers fruit
-Scampi’s, garnalen, kreeften enzovoort
-Vis

Bewaringsmiddelen in voedsel kunnen eveneens astma-aanvallen veroorzaken. We denken daarbij vooral aan additieven zoals natriumwaterstofsulfiet en andere vormen van waterstofsulfiet, die algemeen worden gebruikt bij food processing of bij de bewaring en/of voorbereiding van voedingsproducten. Deze stoffen worden veelvuldig aangetroffen bij:

-Gedroogd fruit en groenten
-Aardappelen (verpakt en soms voorbereid)
-Wijn en bier
-Sinaasappelsap
-Garnalen (vers, bevroren en voorbereid)
-Voedsel dat in azijn of pekel is ingemaakt

Wat zijn de symptomen van voedselallergie met symptomen van astma?

Bij de meeste mensen veroorzaakt een voedselallergie uitslag, misselijkheid, braken, diarree enzovoort. Een voedselallergie met symptomen van een astma-aanval vertoont dezelfde symptomen, eveneens nog aangevuld met niezen en hoesten. In het ergste geval kan er zich – indien niet snel wordt ingegrepen - anaphylaxis voordoen, het opzwellen van de keel waardoor de luchttoevoer wordt afgesneden.

Wie vermoedt dat sommige voedingsproducten bij hem of haar voedselallergie en astma veroorzaken,neemt best contact op met zijn dokter. Die kan via allergietesten uitmaken of er inderdaad sprake is van een allergie.

Wat moet ik doen wanneer ik voedselallergie en astma heb?

Vermijd uiteraard voedingsproducten die als katalysator kunnen dienen. Probeer ook om niet in contact te komen met de voedingsproducten waar je allergisch voor bent. In sommige gevallen kan het zeer moeilijk zijn om de katalysatoren van een allergie te vermijden. Wie gevoelig is voor voedselallergie en/of astma moet altijd de labels van voedselproducten goed lezen. Op restaurant moet u steeds vragen op welke manier de gerechten bereid zijn.

Wie te last heeft van allergieverschijnselen, kan een injectie overwogen. Een andere manier om problemen te voorkomen, is om het immunitiviteitssysteem te trainen om niet over te reageren. Dat kan ook door het toedienen van allergie-inspuitingen (immunotherapie) voor astma. Concreet betekent dit dat een kleine hoeveelheid van de stof die de allergie veroorzaakt, wordt ingespoten. Door dit regelmatig te doen, zal het immunitiviteitssysteem eventueel stoppen om allergische reacties te veroorzaken. Het is uiteindelijk de dokter die zal beslissen of u een kandidaat bent voor allergie-inspuitingen.

Syndicatie