Allergie: gen gelinkt aan astma gevonden

Allergie: gen gelinkt aan astma gevonden

Nieuwe behandeling mogelijk voor kinderen die lijden aan astma

Een nieuwe studie in de Verenigde Staten heeft een gen ontdekt dat kan worden gelinkt aan de ontvankelijkheid voor astma bij kinderen. Verder ondezoek is noodzakelijk, maar mogelijk zit er een nieuwe behandeling aan te komen voor kinderen die lijden aan astma. De ontdekking kan tevens het verband leggen tussen astma en een aantal vormen van allergie.

Researchers aan het Children's Hospital of Philadelphia analyseerden het DNA van duizenden kinderen en slaagden er zodoende in om het gen DENND1B te isoleren. De volledige resultaten van het onderzoek verschenen in het New England Journal of Medicine. Het gen beïnvloedde het doen en laten op cellen van het immuunsysteem die betrokken zijn op het geven van een antwoord door het lichaam van op vreemde stoffen zoals virussen, bacteriën en allergens.

Het is al het tweede gen dat aan astma kan worden gelinkt, zo blijkt uit de studie. De onderzoekers zijn van mening dat astma wordt veroorzaakt door een combinatie van genetische en omgevingsomstandigheden. Volgens de American Lung Association zijn er alleen al in de Verenigde Staten tussen de 20 en de 25 miljoen mensen die aan astma lijden. De aandoening kan door geneesmiddelen gecontroleerd worden, zodat ongeveer de helft van de patiënten in de Verenigde Staten zelf de ziekte onder controle houden.

Norman Edelman, hoofd van de medische divisie van de American Lung Association, spreekt van een grote doorbraak die de behandeling op maat van astma-patiënten mogelijk maakt. Edelman vindt het hoog tijd dat er iets gebeurde, want in de afgelopen 25 jaar was er sprake van een explosieve stijging van het aantal astma-gevallen. Volgens het U.S. Centers for Disease Control and Prevention leed in 1980 3,10% van de bevolking aan astma, maar in 2004 bedroeg het percentage al 7,10%.

Voorlopig bestaat er nog geen genezing voor astma, maar de aandoening kan wel worden behandeld door het inhaleren van steroïden. De ontdekking van het gen DENND1B kan eventueel een doorbraak richting genezing van astma inluiden. Het gen werd ontdekt op chromosoom 1, nadat in 2007 al een ander astma-gelinkt gen werd ontdekt op chromosoom 17.

Het was een team onder leiding van Hakon Hakonarson, directeur van het Center for Applied Genomics aan het Children's Hospital in Philadelphia, dat er in slaagde om het DENND1B gen op chromosoom 1 te isoleren. Hakonarson is persoonlijk van mening dat het gen een zeer sterke target voor de bestrijding van astma kan worden. In eerste instantie kan die behandeling geschikt zijn voor kinderen, maar in een volgende fase komen ook volwassenen aan de beurt.

Syndicatie