Vrouwelijke risicopatiënten moeten extra op hun hoede zijn voor de symptomen van een hartaanval

Hoge bloedruk, hoog cholesterolgehalte en type 2 diabetes moeten tot extra waakzaamheid aanzetten

Vrouwelijke risicopatiënten moeten extra op hun hoede zijn voor de symptomen van een hartaanval, zo blijkt uit recent onderzoek. Blijkt namelijk dat die de symptomen van een hartaanval bij vrouwen minder uitgesproken zijn dan bij mannen. Daarom moeten vooral de risiscogroepen op de hoede zijn. Aandoeningen als hoge bloedruk, hoog cholesterolgehalte en type 2 diabetes moeten tot extra waakzaamheid aanzetten.

Af en toe duiken de meest ongelooflijke verhalen op over vrouwen met de symptomen van een hartaanval waarbij een verkeerde diagnose werd gesteld. Zo is er het geval van een vrouw die zich in het ziekenhuis aanmeldde met de (vrouwelijke) symptomen van een hartaanval en die de diagnose ‘depressie' te horen kreeg. Deze vrouw kreeg al lang voor de hartaanval af te rekenen met extreme vermoeidheid, wat bij vrouwen als één van de typissche symptomen van een hartaanval geldt. Bovendien behoorde ze met een familiegeschiedenis van hartziekten tot de risicogroepen, bovendien rekening gehouden met het feit dat ze aan hoge bloeddruk leed en type 2 diabetes had.

De vrouw in kwestie twijfelde uiteraard niet aan de diagnose van de behandelende dokter en dacht dat ze effectief aan een depressie leed. Ondanks een continu gebrek aan adem twijfelde ze geen moment, de ademhalingsproblemen werden aan hyperventilatie geweten. Uiteindelijk bleek uit een tweede onderzoek dat ze wel degelijkheid een hartaanval had gekregen en dat ze maar al te blij mocht zijn dat ze die had overleefd.

De boodschap is dus duidelijk: vrouwen moeten er zelf bewust van zijn dat de  symptomen van een hartaanval bij vrouwen anders zjin dan bij mannen. Hebben ze klachten die kunnen wijzen op een hartaanval, dan is het verstandig dat ze de dokter daar op wijzen. Die kan misschien een andere diagnose gesteld hebben, maar moet toch beseffen dat ook het scenario van een hartaanval niet uitgesloten is, hoewel de symptomen van een hartaanval op het eerste gezicht niet 100% uitgesproken zijn.

Speel steeds op zeker en verwittig meteen de hulpdiensten wanneer symptomen van een hartaanval opduiken. Die symptomen van een hartaanval kunnen de volgende zijn (onder andere kortademigheid, algemene zwakte, onverklaarbare vermoeidheid, druk op het onderste deel van de borst, duizeligheid, misselijkheid, rugpijn, druk op de onderbuik enzovoort). In geval van vals alarm hoeft u zich daarover niet te schamen, wel integendeel. Voorkomen is ook in dit geval beter dan voorkomen.