Consumptie koffie, thee, chocolade enzovoort valt af te raden bij fibromyalgie

Consumptie koffie, thee, chocolade enzovoort valt af te raden bij fibromyalgie

Ook voedingsadditieven en zoetmakers kunnen symptomen fibromyalgie-patiënten doen verergeren

Helpt een dieet om de pijnen verbonden aan fibromyalgie te verlichten? De medische wetenschap is het er niet over eens. Vast lijkt te staan dat fibromyalgie-patiënten bepaalde producten beter kunnen vermijden. Dat geldt onder andere voor zoetmakers en een aantal andere additieven die in sommige gevallen aan voedingsproducten worden toegevoegd.

Met die voedingsadditieven kunnen onder andere MSG (monosodium glutamine) en nitrate worden bedoeld. MSG is een additief of smaakmaker dat in sommige bevroren voedingsproducten wordt aangetroffen. Ook in de Aziatische producten wordt MSG relatief vaak gebruikt. Volgens sommige dokters zou het additief de symptomen verbonden aan fibromyalgie kunnen doen verergeren, de stof zou inwerken op de NMDA-receptoren.

Michael McNett, directeur van de Fibromyalgia Treatment Centers of America, koestert ook sterke verdenkingen tegenover bewaarmiddelen zoals nitraten, die bijvoorbeeld in klaargemaakte maaltijden aangetroffen worden. Heel wat mensen die aan fibromyalgie verdragen bovendien geen nitraten, zoals ze ook MSG niet verdragen. Dit laat vermoeden dat er inderdaad een negatief verband bestaat tussen fibromyalgie en deze producten. Bovendien worden een aantal fibromyalgie-symptomen verergerd wanneer bepaalde voedingsproducten worden gebruikt. Veiligheidshalve kunnen fibromyalgie-patiënten deze producten dus maar beter vermijden.

Er bestaat geen bewijs van een verband tussen suiker, fructose en carbohydraten en fibromyalgie-symptomen. Een verminderd gebruik van deze voedingsstoffen zou dus niet automatisch lijden tot een verbetering van de fibromyalgie-symptomen. Wel kan een reductie van het gebruik van deze producten de symptomen van chronische gistinfectie verminderen. Dit fungus wordt gelinkt aan suiker en kan een bijdrage leveren aan de pijnen die met fibromyalgie verbonden zijn. Deze theorie werd door sommige wetenschappers ontwikkeld, maar staat nog steeds op losse schroeven.

Meer duidelijkheid bestaat over de band tussen fibromyalgie en de consumptie van koffie, thee, chocolade enzovoort. Heel wat mensen die lijden aan fibromyalgie grijpen naar deze producten vanwege hun stimulerend effect. Dit effect is echter van voorbijgaande aard en kan snel worden gevolgd door een gevoel van vermoeidheid. Het probleem met cafeïne en aanverwante producten is dat het effect van deze producten steeds van voorbijgaande aard is. Mensen die aan fibromyalgie lijden zijn al vermoeid en door de consumptie van cafeïne kunnen de symptomen van fibromyalgie nog worden verergerd. Een voordeel is wel dat het stoppen met het gebruik van cafeïne al binnen de week tot een verbetering van de situatie bij fibromyalgie-patiënten kan leiden.

Syndicatie