Enkele voedingsproducten kunnen fibromyalgie kunnen doen verergeren

Enkele voedingsproducten kunnen fibromyalgie kunnen doen verergeren

Zoetstof aspartaam (E961), gecommercialiseerd als NutraSweet, moet worden vermeden

Enkele voedingsproducten kunnen fibromyalgie kunnen doen verergeren, zo blijkt uit recente studies. De zoetstof aspartaam (E961), gecommercialiseerd als NutraSweet, moet bijvoorbeeld worden vermeden. Dat geldt alleszins voor het merendeel van de fibromyalgie-patiënten. De experts zijn het er over eens dat de zoetstof de symptomen van fibromyalgie kunnen doen verergeren.

Die eensgezindheid staat echter in schril contrast met het gebrek aan eensgezindheid omtrent een fibromyalgie-dieet. Blijkt namelijk dat voedingsvoorschriften die op sommige fibromyalgie-patiënten een positief effect hebben in andere gevallen dat niet hebben. Bovendien kunnen diëtisten geen enkele zekerheid geven dat het vermijden van bepaalde voedingsproducten de symptomen van fibromyalgie zullen verbeteren. Ook hier blijkt dat wat voor de ene fibromyalgie-patiënt goed is, dat niet is voor een andere. Eigenlijk zijn de experts het alleen over eens dat sommige producten beter worden vermeden.

Dat geldt dus op de eerste plaats voor aspartaam of NutraSweet. Voedingsproducten die kunstmatig gezoet zijn, zouden in ieder geval de fibromyalgie-symptomen doen toenemen. Michael McNett, directeur van de Fibromyalgia Treatment Centers of America, merkt op dat er een pijnreceptor is die bekend staat als NMDA. Wanneer pijn van acuut chronisch wordt, is deze pijnreceptor steeds betrokken partij. Bovendien blijkt dat mensen die aan fibromyalgie lijden overactieve NMDA-receptoren hebben, waardoor ze meer gevoelig zijn voor stimulatie van deze receptoren.

In een studie gepubliceerd in het Journal of Rheumatology in 2006 kwamen de onderzoekers inderdaad tot de conclusie dat fibromyalgie-patiënten actievere NMDA-receptoren in de huid hebben, wat betekent dat er een toegenomen activiteit kan worden vastgesteld in sommige delen van de zenuwen. Aspartaam zou bij fibromyalgie-patiënten een belangrijke rol spelen bij het stimuleren van deze zenuwbanen die in verbinding staan met de NMDA-receptoren. De pijnfactor zou hierdoor bij fibromyalgie-patiënten in niet onaanzienlijke mate beïnvloed worden.

Een andere studie over het verband tussen NMDA en fibromyalgie-pijnen verscheen in de Annals of Pharmacotherapy in 2001. Het betrof een kleine studie, waarbij de onderzoekers tot de conclusie kwamen dat fibromyalgie-patiënten de zoethouder aspartaam inderdaad beter vermeden. Hetzelfde geldt trouwens voor de smaakmaker MSG (monosodium glutamine). In het geval van andere zoethouders, zoals bijvoorbeeld saccharine en stevia, bleek er geen verband te bestaan tussen een verhoogd pijnniveau bij fibromyalgie-patiënten.

Syndicatie