Wat eten en wat niet eten in geval van fibromyalgie?

Wat eten en wat niet eten in geval van fibromyalgie?

Dokters verschillen van mening, geen duidelijke richtlijnen wat betreft dieet bij fibromyalgie

Wat is fibromyalgie eigenlijk? De vraag stellen is makkelijk, het antwoord geven een stuk moeilijker. Eigenlijk komt fibromyalgie neer op een breed gamma van symptomen, inclusief spier- en gewrichtspijnen, die echter van geval tot geval kunnen verschillen. Die pijnen gaan meestal gepaard met een gevoel van vermoeidheid dat maar niet verdwijnt. Zelfs veel slapen doet die vermoeidheid niet verdwijnen. Maar de dokters geven toe dat over fibromyalgie het laatste woord nog niet is gevallen.

Hetzelfde geldt overigens ook voor dieet dat soms aan fibromyalgie wordt gekoppeld. De fibromyalgie-patiënt wordt met een veelvoud van adviezen rond de oren geslagen en die zijn niet allemaal eensluidend. Toch proberen veel mensen bij gebrek aan alternatieven de oplossing voor hun fibromyalgie-problemen bij een dieet te vinden. Wetenschappelijk valt daar echter weinig of niets over te zeggen.

Sommige (pseudo-)wetenschappers strooien op internet adviezen rond zonder dat die eigenlijk op duidelijk wetenschappelijke bewijzen zijn gebaseerd. Wie al die adviezen eens op een rij zet, zal moeilijk kunnen geloven dat ze allemaal betrekking hebben op dezelfde aandoening. Sommige ‘specialisten' adviseren het eten van volle granen, anderen zijn daar echter falikant tegen. Fruit is nog zoiets. Is het eten van fruit gezond of niet voor fibromyalgie-lijders? Sommige adviseren ten stelligste om het niet te doen, want in het geval van fibromyalgie zouden de negatieve effecten groter zijn dan de positieve. Hetzelfde geldt voor tomaten, suiker, vlees enzovoort. Wie op internet al die adviezen bekijkt, zal uiteindelijk moeten besluiten om maar beter niets meer te eten.

Michael McNett, directeur van de Fibromyalgia Treatment Centers of America, wijst die variëteit aan voedingstips aan het feit dat fibromyalgie geen duidelijk omschreven aandoening is. McNett wijst er op dat fibromyalgie eerder een complex van symptomen is, waarbij de reden waarom mensen fibromyalgie krijgen kunnen verschillen van geval tot geval. Daarom is wat goed is voor de ene fibromyalgie-patiënt niet noodzakelijk goed voor de andere. Bovendien is wat een fibromyalgie-dieet nog niets effectief bewezen. Veel van de gegeven adviezen berusten dus eerder op goodwill dan op een gefundeerde wetenschappelijke basis.

Kent Holtorf, medisch directeur van de Holtorf Medical Group Center for Endocrine, Neurological and Infection Related Illness in Torrance, Californië, meent te mogen stellen dat we op het punt zijn gekomen dat we weten dat het dieet een belangrijke rol kan spelen bij fibromyalgie, maar dat niet iedereen hetzelfde dieet kan of mag volgen. Het alleszins al belangrijk dat we dit weten.

Syndicatie