Fibromyalgie is waarschijnlijk een aandoening van het centraal zenuwstelsel

Fibromyalgie is waarschijnlijk een aandoening van het centraal zenuwstelsel

Oorzaken van fibromyalgie zijn bekend

Het kan altijd interessant zijn wat medische bedrijven over een bepaalde ziekte te zeggen hebben. Zo is volgens UCB fibromyalgie een chronische aandoening gekenmerkt door wijdverbreide pijn die wereldwijd 0,50 tot 5% van de volwassenen treft. Fibromyalgie is naar wordt aangenomen een aandoening van het centraal zenuwstelsel, die het gevolg is van neurologische wijzigingen in hoe de hersenen pijn waarnemen en daarop reageren. Er is dus volgens UCB sprake een verandering in de pijnbeleving.

Naast pijn zijn volgens UCB de belangrijkste symptomen vermoeidheid, slaapstoornissen en ochtendstijfheid. De exacte oorzaken van fibromyalgie zijn niet bekend. Fibromyalgie kan worden teweeggebracht door lichamelijk trauma, emotionele stress, chronische pijn of infectie.

Er wordt aangenomen dat erfelijkheid, neurotransmitters die de pijnmodulatie beïnvloeden, neurohormonen en afwijkingen van de slaapfysiologie een rol spelen. Onderzoek heeft ook aanwijzingen geleverd voor een verband tussen slaap en pijn. Fibromyalgiepatiënten ondervinden veelvuldig slaapproblemen, waaronder een vermindering van verkwikkende of diepe slaap.

Syndicatie