Kies als fibromyalgie patiënt voor lichaamsbeweging die je graag doet

Kies als fibromyalgie patiënt voor lichaamsbeweging die je graag doet

Het is belangrijk dat fibromyalgie patiënten werken met een plan om hun lichaamsbeweging te optimaliseren

Voor fibromyalgie patiënten is het belangrijk dat ze alle dagen (of toch bijna alle dagen, af en toe kan er eens een baaldag opduiken) aan één of andere vorm van lichaamsbeweging doen. Op die manier zullen ze er het meeste voordeel uit kunnen halen. Maar het probleem is dat mensen die lijden aan deze aandoening vaak een aantal dingen liever niet doen. In dat geval moet de vrije keuze worden gegeven.

Kies als fibromyalgie patiënt voor lichaamsbeweging die je graag doet en doe niets tegen je zin. De mogelijkheden zijn legio: wandelen, spieroefeningen, yoga, fietsen, joggen enzovoort. Wie op regelmatige basis aan een beperkte vorm van lichaamsbeweging doet, zal uit eigen ervaring ondervinden dat de symptomen van de aandoening geleidelijk aan milder zullen worden. Ga niet overhaast te werk, want zeker in dit geval is haast en spoed zelden goed.  

Het is bovendien belangrijk dat fibromyalgie patiënten werken met een plan om hun lichaamsbeweging te optimaliseren. Wie in het wilde weg van start gaat, zal vaak niet ver raken. Hardlopers zijn doodlopers, zo merkt het spreekwoord terecht op. Vaak zijn het kleine dingen die het meest effect sorteren. Zo wordt nogal eens over het hoofd gezien dat een gewone wandeling met de hond al een positieve invloed op spieren en gewrichten kan hebben. Op die manier wordt lot van de fibromyalgie patiënt al voor een stuk verlicht.