Veel gevallen van fibromyalgie blijven onontdekt, ziekte is meer verspreid dan gedacht

Veel gevallen van fibromyalgie blijven onontdekt, ziekte is meer verspreid dan gedacht

Uitstellen van behandeling van fibromyalgie kan een depressie veroorzaken

Over fibromyalgie is het laatste woord nog niet te gevallen. Michael J. Pellegrino, dokter en Fibromyalgia expert bij het Ohio Pain and Rehab Specialists Centre, plaatst regelmatig nieuws over de aandoening op de WebMD's Fibromyalgia Exchange. Volgens Pellegrino worden er met de regelmaat van een klok nieuwe ontdekkingen gedaan. Hij is bijvoorbeeld van mening dat mannen veel minder dan vrouwen met klachten naar de dokter zullen gaan.

Veel gevallen van fibromyalgie blijven volgens Pellegrino onontdekt, de ziekte is daarom meer verspreid dan algemeen wordt gedacht. Hij schat dat minstens één geval op vijf niet wordt ontdekt. De reden is volgens hem dat mannen een ingeboren angst hebben om naar de dokter. Zij hebben geen schrik van de dokter zelf, maar maken zichzelf wijs dat het niet opgaat om te klagen over pijn. Dus blijven ze maar rondlopen met de symptomen van de behandeling, zonder dat die daadwerkelijk aangepakt worden.

Die aanpak is echter niet zonder gevaren. Uitstellen van behandeling van fibromyalgie kan een depressie veroorzaken, zo gelooft Pellegrino. Hoe langer er wordt getreuzeld, hoe groter de kans dat er nevenverschijnselen opduiken. Wie te lang wacht, wordt simpelweg wanhopig en dan is een depressie nog maar een paar stappen verwijdert. Daarom is het belangrijk volgens Pellegrino, die zelf aan de aandoening lijdt, dat er zo snel mogelijk ingegrepen wordt.

Syndicatie