Ongeveer 10% van de fibromyalgie patiënten zijn mannen, aandoening treft vooral vrouwen

Ongeveer 10% van de fibromyalgie patiënten zijn mannen, aandoening treft vooral vrouwen

Is er een verband met het verschil in denkwijzen tussen mannen en vrouwen en het voorkomen van fibromyalgie?

Met fibromyalgie blijft het een vreemde zaak. Eigenlijk kan deze aandoening zelden of nooit via harde medische bewijzen aangetoond worden. De symptomen, chronische vermoeidheid gepaard gaande met spier- en gewrichtspijnen, zijn wel degelijk aanwezig. Sommige dokters twijfelen er echter aan of deze symptomen niet eerder van psychosomatische aard zijn. De discussie over dit onderwerp woedt al geruime tijd en zal voorlopig niet uitgewoed zijn.

Qua genderverschil moet er toch een opvallende vaststelling worden gedaan. Ongeveer 10% van de fibromyalgie patiënten zijn mannen, de aandoening treft dus vooral vrouwen. Het percentage heeft betrekking op de Verenigde Staten, maar mag waarschijnlijk zonder enig probleem richting Europa geëxtrapoleerd worden. Toch zijn er dokters die zich erg terughoudend opstellen om de diagnose ‘fibromyalgie’ te stellen.

Is er een verband met het verschil in denkwijzen tussen mannen en vrouwen en het voorkomen van fibromyalgie? Op deze vraag moeten we u het antwoord schuldig blijven, hoewel het genderverschil toch opvallend is. Vaak wordt de link gelegd tussen fibromyalgie en depressie, maar deze link kan het verschil tussen het opduiken van de aandoening bij mannen en bij vrouwen niet verklaren. Verder wetenschappelijk onderzoek zal uiteindelijk uitsluiting moeten geven.