Toch beter maar opletten met alternatieve behandelingen voor fibromyalgie

Toch beter maar opletten met alternatieve behandelingen voor fibromyalgie

Verhoging niveau serotonine kan symptomen van fibromyalgie helpen bestrijden

Fibromyalgie blijft voor de medische wereld een raadsel. Sommige dokters doen deze aandoening kort en goed af als psychosomatisch, verwijzende naar een mogelijke vertakking van een depressie. Andere dokters zijn wel geneigd om fibromyalgie te herkennen, maar moeten dan weer toegeven dat ze geen tastbare bewijzen voor de aandoening kunnen vinden.

Een ziekte die niet juist kan worden omschreven, kan uiteraard ook maar moeilijk behandeld worden. Een pasklare oplossing voor fibromyalgie kan uw dokter u dan ook niet aanbieden. De patiënten die aan de aandoening leiden zullen daarom ad hoc voortgeholpen worden, waarbij op de eerste plaats de symptomen van fibromyalgie worden bestreden. Dat gebeurt soms met succes, soms met minder succes.

Daardoor ligt de weg open voor de alternatieve geneeswijzen om zich op fibromyalgie als aandoening te storten. Er circuleren een aantal methodes waarmee ze kan worden behandeld, maar we durven onze hand er niet voor in het vuur steken dat deze behandelingen daadwerkelijk succes afwerpen. Bovendien is het met alternatieve geneeswijzen altijd zaak om voorzichtig te blijven.

Het toch beter maar opletten met alternatieve behandelingen voor fibromyalgie geldt op de eerste plaats voor 5-HTP (5-Hydroxytryptophane). Deze bouwstof voor serotonine wordt vaak voor de aandoening aanbevolen. Lage niveaus van serotonine worden met een depressie geassocieerd, zodat het verhogen van het serotonine-gehalte inderdaad de stemming kan helpen verbeteren. Uit één studie zou ook blijken dat 5-HTP ook angst, slapeloosheid, pijn, morgenstijfheid enzovoort helpen bestrijden.

Een verhoging van het niveau aan serotonine kan de symptomen van fibromyalgie misschien helpen bestrijden, maar toch blijft het opletten voor het eosinophilia-myalgia syndroom (EMS). In de jaren 80 werden 5-HTP supplementen met deze serieuze aandoening geassocieerd. Zekerheid daaromtrent bestaat er niet, maar voorzichtigheid blijft hoe dan ook de moeder van de porceleinwinkel.

Syndicatie