Diagnose fibromyalgie wordt vaak foutief gesteld

Diagnose fibromyalgie wordt vaak foutief gesteld

Fibromyalgie gaat vaak gepaard met andere aandoeningen

Alex Shikhman, reumatologie-expert en directeur/oprichter van het Institute for Specialized Medicine in San Diego, behandelt jaarlijks tientallen patiënten bij wie de diagnose ‘fibromyalgie' is gesteld. Hij stelt vast dat vaak de foutieve diagnose wordt gesteld, heel wat fibromyalgie-patiënten hebben in feite last van een andere aandoening.

Shikhman merkt op dat dit vooral gevolgen heeft voor het te volgen dieet. Een aangepast dieet is er vaak op gericht om een secundaire onderliggende aandoening in plaats van fibromyalgie zelf te behandelen. Shikhman geeft eerlijk toe dat voor fibromyalgie zelf niet dadelijk een aangepast dieet voorhanden is. Mensen die aan fibromyalgie lijden, krijgen vaak een dieet voorgeschreven maar aan het nut van het aanpassen van de voeding kan in het geval van deze aandoening getwijfeld worden.

Het is volgens Shikhman zo dat fibromyalgie-patiënten die een dieet volgen vaak een verlichting van de symptomen krijgen, maar die zouden dan wel het gevolg zijn van een verbetering van de onderliggende aandoening en minder met de fibromyalgie-symptomen zelf. Maar inderdaad: de fibromyalgie-patiënt zal zich een stuk beter voelen en daar is het uiteindelijk allemaal om te doen.

Michael McNett, directeur van de Fibromyalgia Treatment Centers of America, merkt in dat verband op dat het belangrijk is om de secundaire aandoeningen die vaak met fibromyalgie opduiken te herkennen. Het vervelende is vaak dat de symptomen van deze aandoeningen overlappen met die van fibromyalgie. Aandoeningen die in aanmerking komen zijn bijvoorbeeld allergie voor kleefstof, vormen van artritis, chronisch vermoeidheidssyndroom, depressie en restless legs syndrome. McNett sluit zelfs niet uit dat allergie voor bepaalde voedingsproducten zelf ook vaak verantwoordelijk zijn voor bepaalde vormen van vermoeidheid en fibromyalgie.

Een ander vervelend feit is volgens McNett dat omdat ieder van deze secundaire aandoeningen anders op een dieet reageert het niet moeilijk te begrijpen is waarom verschillende aanbevelingen voor een dieet ook telkens een ander effect hebben. Het is met andere woorden moeilijk om een dieet voor te schrijven dat altijd en overal werkt. In sommige gevallen kan er zo heftig gereageerd worden op een bepaald dieet dat fibromyalgie waarschijnlijk een volledig foute diagnose is geweest. Zeker in het geval van deze aandoening moet alles geval per geval bekeken worden.

Syndicatie